Honderdtal activisten betogen in UGent na lezing Jeff Hoeyberghs: “Willen dit niet zomaar laten passeren”

Gent -

Een honderdtal activisten van vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa betoogde vrijdag tegen Jeff Hoeyberghs, de plastisch chirurg die in een lezing aan de Gentse Universiteit bijzonder vrouwonvriendelijke uitspraken deed. “Dit is een duidelijk gebaar aan de rector.”

Campagne Rosa had op sociale media opgeroepen om vrijdag aan het UFO in Gent te betogen. Daar vergadert rector Rik Van de Walle met het bestuurscollege. Hoogstwaarschijnlijk wordt er beslist of de conservatieve studentenclub KVHV een sanctie krijgt na het organiseren van de seksistische lezing met plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs.

De vrouwenrechtenorganisatie wil dat de vereniging definitief wordt uitgesloten. “Stop seksisme aan de UGent”, was hun boodschap vrijdagochtend. “We willen dit niet zomaar laten passeren”, zegt Maï Vermeulen van Campagne Rosa. “Dit is een duidelijk gebaar aan de rector: studentenclub KVHV uitsluiten is de enige stap. Vorig jaar is ook aan het licht gekomen dat ze dwepen met racisme. Genoeg is genoeg. De universiteit moet stoppen met dit seksisme te subsidiëren. Dit is slechts één uitdrukking van breder seksisme in de samenleving.”

Ook vakbond ACOD was op de betoging aanwezig en wil dat de universiteit de studentenvereniging uitsluit. “Na een schorsing is het voor hen terug business as usual en kunnen ze opnieuw dergelijke lezingen organiseren”, zegt afgevaardigde Tim Joosen. “Dat is voor ons compleet onaanvaardbaar. KVHV verkondigt dit soort seksistische en racistische praat al jarenlang. Zolang ze daar niks aan doen, heeft deze organisatie geen plek aan de UGent.”

Motie van wantrouwen

De sociale raad van de UGent adviseerde woensdag om het KVHV gedurende vier maanden te schorsen. Gisteren kwamen ook de studentenverenigingen van het Politiek Filosofisch Konvent (PFK) samen. Daar hebben verschillende studenten een motie van wantrouwen tegen het KVHV ingediend. Het PFK schorst de rechtse studentenclub nu voor een periode van twee maanden uit haar organisatie.

Op haar Facebookpagina spreekt het KVHV zelf van “een beredeneerde actie van iedereen die het KVHV al langer weg wil van haar universiteit.” “Dit is een ideale stok waarmee het KVHV eindelijk van de universiteit verdreven kan worden”, klinkt het. “We zijn sinds het Dries Van Langenhove-debacle al langer een doorn in het oog van de rector, en die ziet deze heisa nu als een ideale manier om te doen wat hij al langer wou.’

LEES OOK. Jeff Hoeyberghs, de brulboei die nooit zijn woorden terugneemt: “Ik een seksist? Oké dan” (+)

Open brief

Rector Rik Van de Walle kwam voor de start van de algemene vergadering van het bestuurscollege naar buiten om de open brief van de manifestanten in ontvangst te nemen en te luisteren naar hun argumenten. Maar dat vonden de activisten, die eisten dat alle bestuursleden naar hen kwamen luisteren, onvoldoende. Ze baanden zich een weg naar het lokaal waar het bestuurscollege vergaderen, en scandeerden: “Doe de deur open”. Dat gebeurde niet. Wanneer een beslissing valt over het lot van KVHV is koffiedik kijken. Het is één van de laatste agendapunten.

Campagne Rosa organiseerde ook al een protest vóór de komst naar de UGent. Daar waren een dertigtal aanwezigen.

LEES OOK. Jeff Hoeyberghs werd al twee keer geschorst, zijn seksistische stunt kan hem nog zuurder opbreken (+)

LEES OOK. De rode pil van Jeff Hoeybergs: chirurg verwijst op Facebook zelf naar extreem seksistische ‘Red Pill’-beweging (+)

Door tsa
AANGERADEN