Vrachtwagenbestuurder koelwagendrama in Essex ontkent betrokkenheid bij mensensmokkel

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Een Noord-Ierse vrachtwagenbestuurder heeft vrijdag voor een rechtbank betrokkenheid bij mensensmokkel ontkend. Dat heeft de Belfast Telegraph gemeld. De zaak draait rond de 39 Vietnamezen die in oktober in het Engelse Grays dood zijn aangetroffen in een koelcontainer die vanuit Zeebrugge was verscheept.

De 23-jarige Christopher Kennedy verscheen vrijdag voor de Old Bailey in Londen. Hij pleitte onschuldig wat betreft samenzwering voor mensensmokkel tussen 1 mei 2018 en 24 oktober 2019 door het reizen van andere mensen, met het oog op exploitatie, te regelen of te vergemakkelijken. Tevens ontkende hij samenzwering voor het helpen bij illegale immigratie in dezelfde periode.

LEES OOK. Net sluit zich rond trucker van doodscontainer: gefilmd in Zeebrugge en gps-tracker aan boord (+)

Via een videolink verscheen vanuit zijn cel in Belmarhsh ook een andere Noord-Ierse trucker voor de rechtbank. Het gaat om Maurice Robinson die de container na aankomst in Engeland had opgehaald. Hij heeft wel samenzwering voor het helpen bij illegale immigratie in dezelfde periode toegegeven, naast verwerven van strafrechtelijke eigendom, in het bijzonder cashgeld. Hij moet nog pleiten omtrent 39 aanklachten van doodslag, samenzwering voor mensensmokkel en de transfer van strafrechtelijke eigendom.

De rechter heeft voor 16 maart een nieuwe zitting vastgelegd. Het eigenlijke proces kan dan mogelijk op 5 oktober beginnen.

AANGERADEN