UGent schorst KVHV voor twee maanden na seksistische Hoeyberghs-lezing

Foto: ID/ Lieven Van Assche

Gent -

De Universiteit Gent schorst studentenvereniging KVHV voor twee maanden na het organiseren van een seksistische lezing met plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs in haar auditoria.

Een schorsing van twee maanden, en een voorwaardelijke verlenging van drie maanden. Dat is de straf die de Universiteit Gent het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) oplegt na lang beraad.

De studentenclub raakte deze week in opspraak na het organiseren van een lezing met plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Uit een filmpje op sociale media bleek die te bulken van de seksistische uitspraken. Vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa eiste de definitieve uitsluiting van het KVHV. Een honderdtal activisten zette die eis vrijdagochtend kracht bij met een luidruchtige betoging in het UFO.

Daar boog het bestuurscollege zich op dat moment over het lot van het KVHV. Maar de leden namen uiteindelijk geen beslissing. Uit schrik voor juridische discussies en beroepsprocedures, klinkt het in de wandelgangen.

Er werd voor gekozen om het PFK (het Politiek en Filosofisch Konvent) autonoom te laten beslissen. Die koepel van tien studentenorganisaties had donderdag al een sanctie voor het KVHV uitgesproken: een schorsing van twee maanden vanaf 1 januari. Die periode wordt nog eens met drie maanden verlengd als de studentenvereniging zich niet distantieert van de lezing en de video-opnames ervan offline haalt.

“Ik begrijp dat de actievoerders meer willen”, zegt rector Rik Van de Walle in een persbericht. “Maar het bestuurscollege is weloverwogen tot haar conclusies gekomen.”

“Beredeneerde actie”

Het KVHV lijkt alvast niet van plan om afstand te doen van de uitspraken van Hoeyberghs. De studentenclub spreekt op haar Facebookpagina van “een beredeneerde actie van iedereen die het KVHV al langer weg wil van haar universiteit.” “Dit is een ideale stok waarmee het KVHV eindelijk van de universiteit verdreven kan worden”, klinkt het. “We zijn sinds het Dries Van Langenhove-debacle al langer een doorn in het oog van de rector, en die ziet deze heisa nu als een ideale manier om te doen wat hij al langer wou.”

Wat houdt de schorsing in? Het KVHV verliest voor twee maanden haar erkenning als studentenvereniging. Dat betekent dat ze geen gebruik mag maken van de lokalen van de Universiteit Gent. Ze kan ook geen aanspraak maken op subsidies. Erkende studentenverenigingen krijgen onder meer middelen voor het organiseren van activiteiten, de huur van geluidsinstallaties of het drukken van flyers. De subsidie voor het KVHV zou naar verluidt neerkomen op zo’n 1.200 euro. Dat werd evenwel niet bevestigd door de studentenclub omdat ze opnieuw niet bereikbaar was voor commentaar.

LEES OOK: Honderdtal activisten betogen in UGent na lezing Jeff Hoeyberghs: “Willen dit niet zomaar laten passeren”

LEES OOK: Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef: “Vrouwen willen wel privileges, maar niet meer hun benen opendoen”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN