Meisjes krijgen in Hotondcross eigen race in Helen 100 Trophy

Foto: BELGA

In Ronse wordt zaterdag de eerste manche van de Helen 100 Trophy betwist, een aparte wedstrijd voor meisjes-juniores en -nieuwelingen.

De Helen 100 Trophy is het geesteskind van Helen Wyman. De 38-jarige Britse zette begin dit jaar een punt achter haar actieve wielercarrière om zich fulltime te focussen op de ‘Helen 100 foundation’ die ze halfweg het veldritseizoen 2018-2019 boven de doopvont gehouden had.

Wymans oorspronkelijke doel was om 100 jonge meisjes de kans te geven om aan het Britse kampioenschap veldrijden deel te nemen en door middel van crowdfunding hun inschrijvingsgeld te betalen omdat meisjes op die leeftijd vaak afhaken. Met liefst 140 jonge meisjes aan de start werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Dit stimuleerde Helen Wyman om de Helen 100 foundation nog verder uit te bouwen. Promotie van het veldrijden bij de meisjes-juniores is de missie. Een volgende stap was de lancering van de Helen 100 Trophy. In samenwerking met Golazo organiseerde Wyman eind vorig jaar de eerste wedstrijd ooit voor meisjes-juniores in het kader van een groot internationaal event, namelijk de DVV Verzekeringen Trofee in Loenhout.

Daar waar de Helen 100 Trophy vorig seizoen nog een eenmalig evenement in Loenhout was, wordt het vanaf dit seizoen een volwaardig regelmatigheidscriterium met wedstrijden in vier van de manches van de DVV Verzekeringen Trofee. Ronse bijt zaterdag de spits af. Daarna zullen de meisjes (nieuwelingen en juniores, geboren tussen 2002 en 2005) ook nog crossen in Loenhout (27 december), Baal (1 januari) en Brussel (5 januari).

De meisjes rijden net als de mannen- en vrouwen-elite in een klassement op tijd met ook bonificaties aan de Toyo Tires tussensprint op het einde van de eerste ronde.

Dit jaar vond er in het Italiaanse Silvelle al een eerste EK veldrijden voor meisjes-juniores plaats en die wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Puck Pieterse voor de Française Olivia Onesti en een andere Nederlandse, Shirin Van Anrooij. Deze drie zijn zaterdag van de partij. Belgisch kampioene Julie De Wilde rijdt niet: ze focust zich op haar examens.

Op 1 februari strijden de meisjes-juniores in het Zwitserse Dubendorf voor het eerst ook voor hun eigen wereldtitel.

Door Werner Bourlez
AANGERADEN