Vlaams Belang is grote winnaar in nieuwe peiling, liberalen verliezen fors

Bron © BELGA

In het geval er vandaag federale Kamerverkiezingen zouden zijn, dan zou Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen zijn. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. De extreemrechtse partij komt uit op 27,3 procent. Grote verliezer in de peiling is Open VLD: de liberalen duiken onder de tien procent.

Vlaams Belang doet het beter dan ooit, blijkt uit deze peiling. De klim richting 30 procent is ongezien. Voor N-VA verandert er weinig: de partij strandt op een stabiele 22 procent.

Een ander verhaal is het bij Open VLD. De Vlaamse liberalen zijn de grootste verliezer in de peiling. Bij de jongste verkiezingen haalden ze nog 13,5 procent, nu zou dat 9,9 zijn. Volgens partijvoorzitter Gwendolyn Rutten heeft dat cijfer te maken met het huidige politieke landschap: Open VLD staat onder druk door de paars-groene onderhandelingen voor de federale formatie, er heerst een tweestrijd binnen de eigen partij.

Aan socialistische kant blijft SP.A redelijk stabiel, rond 9 procent. De partij moet procentpunten afgeven aan PVDA: die volgt op de voet met 8,4 procent.

AANGERADEN
Meest recent