Abonnee worden? Kies je leesformule

14/12/2019 - Consument
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Doordat de Nutri-Score niet verplicht is, prijkt ze op slechts 20 procent van de verwerkte levensmiddelen.  BELGA

Voedingslabel stimulans om gezondere recepten te ontwikkelen

Fabrikanten beteren een beetje hun leven (en dat van ons) dankzij de Nutri-Score

De Nutri-Score stelt de consument niet alleen in staat om te kiezen voor gezondere voeding, ze stimuleert ook de producenten om de samenstelling van hun producten te verbeteren. Dat stelde Test-Aankoop proefondervindelijk vast. De consumentenorganisatie pleit meteen voor een verplichte invoering van het voedingslabel.

U hebt ze ongetwijfeld al gezien en misschien hebt u er uw aankoopgedrag zelfs al door laten beïnvloeden: de Nutri-Score. Dat voedingslabel met letters (van A tot E) en kleuren (van donkergroen tot rood) prijkt op almaar meer verpakkingen van voedingsproducten. Het geeft goede punten voor ingrediënten die de gezondheid ten goede komen (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en trekt punten af voor elementen waarvan we de inname maar beter kunnen beperken (denk aan kilocalorieën, verzadigde vetten, suikers of zout).

“Dit betrouwbare label stelt de consument in staat om gemakkelijk een weloverwogen keuze te maken”, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. “Tegelijk is het ook een stimulans voor de producenten om de samenstelling van hun producten aan te passen, want het maakt hun inspanningen meteen zichtbaar voor de consument.”

Minder suiker, meer vezels

Overigens leveren niet alleen bekende internationale merken zoals Kellogg’s of Nestlé inspanningen om hun product gezonder (of minder ongezond) te maken, ook de huismerken van supermarkten en discounters doen een duit in het zakje. Dat merkte de consumentenorganisatie bij een update van zijn vergelijkingstool voor ontbijtproducten (ontbijtgranen, honingkoek, graanrepen, koeken, ...). “Producten die hun Nutri-Score zien verbeteren, danken dat voornamelijk aan het beperken van de hoeveelheid suiker en het opdrijven van het vezelgehalte, al dan niet gepaard gaand met een daling van het aantal kilocalorieën.”

De Nutri-Score werkt dus. “Alleen is het jammer dat ze vandaag nog optioneel is. Om echt doeltreffend te zijn, zou ze verplicht op alle verwerkte levensmiddelen moeten worden vermeld. Helaas weigeren sommige grote bedrijven het spel mee te spelen. Daardoor is het label slechts op circa 20 procent van de voedingsproducten te vinden”, klinkt het bij Test-Aankoop, dat de Europese Commissie oproept om de Nutri-Score te verplichten.

AANGERADEN