Godfather- en Do the right thing-acteur Danny Aiello (86) overleden

Bron © BBC, NOS

Aiello in de film Léon. Foto: Collection Christophel

De Amerikaanse acteur Danny Aiello is donderdagavond na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd overleden. De acteercarrière van Aiello kwam pas laat op gang, maar hij schitterde -voornamelijk in bijrollen- in tientallen films, onder meer The godfather part II, Do the right thing en Léon.

“Het is met veel verdriet dat we moeten meedelen dat Danny Aiello, een geliefde vader, man, opa, acteur en muzikant, is overleden”, luidt een statement van de familie.

New Yorker Aiello scoorde pas op zijn veertigste zijn eerste filmrol. In 1973 brak maakte hij zijn debuut met een kleine rol in Bang the drum slowly met Robert De Niro. Een jaar later brak hij door met zijn rol als maffioso Tony Rosato in The Godfather Part II. Met zijn bekende raspende stemgeluid spreekt hij de bekende zin “Michael Corleone says hello” uit tijdens het wurgen van een rivaal.

Voor zijn rol als pizzarestauranteigenaar Sal in Spike Lee’s Do the right thing werd Aiello genomineerd voor een Oscar. Hij was ook te zien in films als Léon, Moonstruck, Once upon a time in America en The purple rose of Cairo.

In totaal was Aiello in meer dan 100 films te zien. Hij was nog altijd actief. Zijn laatste film, The Italy boys, moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

Door rrln