SP.A-voorzitter Conner Rousseau krijgt uitzondering op partijregel en mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement

Bron © BELGA

Foto: Photo News

SP.A-voorzitter Conner Rousseau mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement. Dat is beslist op het partijcongres in Brussel. Een nipte meerderheid stemde in met een uitzondering op het cumulverbod voor de 27-jarige voorzitter.

Rousseau werd op 26 mei verkozen in het Vlaams Parlement. Begin vorige maand schopte hij het tot partijvoorzitter. Probleem is dat hij door de - omstreden - interne regels beide functies niet mag cumuleren. De voltallige fractie drong er echter op aan dat hij toch zou mogen blijven zetelen. Rousseau wilde dat de leden daarover zouden beslissen.

Die hakten zaterdag in congrescentrum The Egg de knoop door. Van de leden stemden er 180 voor een afwijking op de regels, 147 stemden tegen en 8 onthielden zich. Met de steun van ruim 55 procent mag Rousseau de komende jaren zijn functie van voorzitter en parlementslid dus cumuleren.

LEES OOK. Conner Rousseau zet de zaken op scherp in eerste speech als SP.A-voorzitter: “Dit willen we niet meer. Nooit meer” (+)

Als fractieleider wordt Rousseau opgevolgd door de 35-jarige Hannelore Goeman uit Brussel. Zij zetelde de vorige legislatuur in het Brussels Parlement en sinds de verkiezingen van 26 mei in het Vlaams Parlement.

(Lees verder onder de foto)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau krijgt uitzondering op partijregel en mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement
Foto: BELGA

“Allemaal samen of het zal gedaan zijn”

Rousseau wil zijn leden voortaan een pak nauwer betrekken bij de interne besluitvorming, zei hij in een speech. “Elk lid één stem. Wie we in het vervolg naar de Senaat sturen, of als we over een gevoelig thema een standpunt moeten innemen, dat gaan we niet meer bepalen in een kleine vergaderzaal. Vanaf nu gaan jullie dat bepalen.”

De jonge voorzitter beloofde zijn tijd te nemen om het socialistische bord voor de komende jaren in te kleuren. Maar eens dat proces achter de rug is, “dan gaan we ons daar allemaal aan houden. Allemaal”, benadrukte Rousseau. “Want het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of niet zijn. Het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of het zal gedaan zijn.”

AANGERADEN