Nog geen overeenkomst in Madrid, VN-klimaatconferentie: Chili kondigt nieuwe tekst aan

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het Chileense voorzitterschap van de klimaatconferentie in Madrid heeft zaterdagnamiddag nieuwe ontwerpteksten aangekondigd, nu de onderhandelingen blijven aanslepen. De vorige teksten, die er kwamen na nachtelijke onderhandelingen, vielen op een koude steen.

De klimaattop van de Verenigde Naties was op 2 december van start gegaan en had vrijdag afgelopen moeten zijn. Maar net als bij vele voorgaande klimaatconferenties, zijn verlengingen nodig om tot een akkoord te komen.

Zo loopt de discussie vast op artikel 6 van het klimaatakkoord van Parijs (2015). Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies. Op de COP24-top in het Poolse Katowice een jaar geleden kwamen er al geen regels uit de bus voor dergelijke globale koolstofmarkten.

Meningen verdeeld

Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, willen een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen staan hier dan weer op de rem. De tot nu genomen engagementen zijn alleszins niet verenigbaar met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. De landen kwamen toen overeen om de opwarming van de Aarde te beperken tot 2 graden, in vergelijking met de pre-industriële periode, en indien mogelijk tot 1,5 graad. Met de huidige engagementen is de blauwe planeet echter op weg naar een opwarming van 3 graden aan het einde van deze eeuw.

De ontwerpteksten die zaterdagochtend gedistilleerd werden, zijn uiterst lauw onthaald. Ze kunnen voor vele partijen, bijvoorbeeld de EU, niet door de beugel. Voorzitter Chili startte daarop bilateraal overleg en kondigde nadien tijdens een persconferentie “ambitieuzere” teksten aan. Indien er voldoende steun gevonden wordt, zou de publicatie van de teksten kunnen volgen, gevolgd door een plenaire slotsessie.

verschillende ngo’s hebben alvast het einde van de 25e VN-klimaattop niet afgewacht om aan de alarmbel te trekken. Bij de milieuorganisaties is er heel wat frustratie en ontgoocheling over eindeloze discussies tussen de landen. Dat staat meer dan ooit in fel contrast met de urgentie van de klimaatkwestie, klinkt het.

België voorstander van strenge regels voor koolstofmarkten

Ons land sluit zich aan bij een pleidooi voor sterke regels rond de invoering van globale koolstofmarkten. Die marktmechanismen voor de handel in emissies vormen artikel 6 van het klimaatakkoord van Parijs. De, zeer technische, materie is momenteel het onderwerp van discussie op de klimaatconferentie in Madrid. Enerzijds zijn er landen die willen verhinderen dat zo’n koolstofmarkten de inspanningen dwarsbomen om de uitstoot van broeikasgassen ter verminderen. Anderzijds zijn er landen die hier losser tegenover staan.

Op initiatief van het Centraal-Amerikaanse land Costa Rica is een verklaring opgesteld: de zogenaamde “principes van San Jose voor een verhoogde ambitie en de integriteit van de internationale koolstofmarkten”. Die tekst vertrekt van het idee dat “de onderhandelingen geen artikel 6 mogen opleveren dat het klimaatakkoord van Parijs geleidelijk afbreekt”, zegt Brussels minister van Kilmaattransitie Alain Maron (Ecolo). Hij is de laatste Belgische minister die zaterdag aanwezig is in de Spaanse hoofdstad.

Volgens minister Maron is het huidige voorstel rond artikel 6, dat het Chileense voorzitterschap van de top op de tafel legde, “onevenwichtig” en niet gepast om dat er “te veel gaten in de zeef zitten”.

Naast Costa Rica ondertekenden bijvoorbeeld ook Zwitserland, Colombia, de Marshalleilanden, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Nederland en Noorwegen de tekst. België heeft zich bij deze coalitie gevoegd, Vlaanderen was er ditmaal niet tegen.

Eerder op de CO25-top kon België de oproep van de “High Ambition Coalition” voor ambitieuzere klimaatdoelstellingen niet onderschrijven bij gebrek aan consensus tussen de drie gewesten. Vlaanderen weigerde mee te gaan bij deze oproep.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent