Abonnee worden? Kies je leesformule

15/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Conner Rousseau sprak tijdens zijn eerste speech harde taal voor zijn collega-politici.  BELGA

Conner Rousseau haalt hard uit: “Politici, stop met de spelletjes en doe je job”

“Politici zijn vandaag liever bezig met ballekes in tomatensaus voor een Vlaamse canon in plaats van ervoor te zorgen dat elk kind op school ’s middags die ballekes op zijn bord krijgt.” In zijn maidenspeech als SP.A-voorzitter haalde Conner Rousseau (27) uit naar de spelletjes die tegenwoordig gespeeld worden. “Politici, stop ermee en doe je job!”

Conner Rousseau blijft in Vlaams Parlement, Hannelore Goeman fractieleider

Ja, hij droeg een T-shirt. En ja, hij had witte sneakers aan – net als opvallend veel aanwezigen in de zaal. Maar Conner Rousseau kreeg in zijn allereerste speech als SP.A-voorzitter vooral opvallend veel applaus van zijn ‘matekes’ in de zaal. Het is hem duidelijk menens een stevige nieuwe wind te laten waaien door de partij.

Rousseau begon zijn speech met lof en dank voor zijn voorganger, John Crombez. Het inspireerde de zowat 700 aanwezigen tot een staande ovatie. De nieuwe voorzitter haalde verder ook uit naar het politieke klimaat (“Politici, stop met jullie spelletjes en doe je job. Politiek is niet uitgevonden om haat en verdeeldheid te zaaien”) en wil zijn partij naar “iets nieuws” en “iets positiefs” leiden. “Vandaag zijn de mensen de politiek beu”, klonk het. Daarom moet zijn partij uitgroeien tot “de smoel van de verandering” en “volle bak de kant kiezen van de believers”, tegen “het negatieve en destructieve dat niets oplost”.

Lijn intern bepalen

Om zelf het voorbeeld te geven, vernieuwt SP.A alvast het beslissingsproces binnen de partij. Binnenkort krijgt ieder SP.A-lid voortaan één stem bij de belangrijke beslissingen die genomen worden. Nu is dat ofwel het partijbestuur, ofwel een selectie van de leden – bepaald door de grootte van hun lokale afdeling. Straks wordt dat één lid, één stem. “Wie we voortaan naar de Senaat sturen, welk standpunt we bij een gevoelig thema innemen, dat gaan jullie bepalen”, aldus Rousseau.

Enkele geprojecteerde krantenkoppen die de verdeeldheid binnen de partij naar buiten brachten: “Dat nooit meer, hé.”  BELGA

De nieuwe voorzitter belooft de partijlijn te bepalen – “sneller dan je denkt” – maar wil ook dat iedereen die volgt. Hij projecteerde enkele krantenkoppen die de verdeeldheid binnen de partij naar buiten brachten en zei: “Dat willen we dus niet meer, hé. Nooit meer. Het zal allemaal samen zijn. Of het zal gedaan zijn.” In de zaal werd wat ongemakkelijk op de stoelen geschoven, maar er brak ook applaus uit.

Zet die plaat af!

De opdracht voor de socialisten de komende jaren? “De solidariteit opnieuw naar het centrum van de politiek brengen.” In dat verband verwees Rousseau ook naar de inzamelactie voor baby Pia of een initiatief als De Warmste Week. “Als baby Pia drie straten verderop was geboren, in een wijk of een huis waar ze niet de mogelijkheden hebben om zo’n sms-actie in elkaar te steken, had niemand ooit van haar gehoord.” Hij hamerde ook op het verschil tussen solidariteit en liefdadigheid. “Het is aan de politiek en een sterke overheid om ervoor te zorgen dat elk kind dezelfde kansen krijgt.”

Rousseau oogstte veel applaus met zijn speech, maar beleefde ook een ‘Zet die plaat af’-momentje. Terwijl de beats meteen na zijn speech uit de boxen schalden, zette een deel van de zaal de Internationale in. Het duurde een strofe eer ook de kopstukken en de dj dat door hadden…

Hannelore Goeman wordt de nieuwe fractieleider voor SP.A in het Vlaams Parlement.  Photo News

Conner Rousseau blijft in Vlaams Parlement, Hannelore Goeman fractieleider

Het ledencongres van SP.A besliste zaterdagmorgen in Brussel dat Conner Rousseau in het Vlaams Parlement mag blijven. Binnen de partij zijn strikte regels over het cumuleren van mandaten, maar 55 procent van de stemgerechtigde leden zette het licht op groen voor zo’n cumul. Eerder had de voltallige fractie al gevraagd zo’n cumul toe te staan.

Van de stemgerechtigde leden stemden er 180 voor een afwijking op de regels, 147 stemden tegen en 8 onthielden zich. Met de steun van 55 procent mag Rousseau de komende jaren dus zijn functie van voorzitter en parlementslid combineren.

Het fractieleiderschap laat Rousseau wel schieten. De 35-jarige Hannelore Goeman zal voortaan de troepen in het Vlaams Parlement leiden. Zij zetelde de vorige legislatuur in het Brussels Parlement en sinds de verkiezingen van 26 mei in het Vlaams Parlement.

Al snel werd duidelijk dat het nieuwe gezicht écht een nieuwkomer moest zijn – en dus niet een ancien als pakweg Bruno Tobback. Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over en haalde Hannelore Goeman het van Hannes Anaf. Zo wordt ze de enige vrouwelijke fractieleider in het Vlaams Parlement, naast Wilfried Vandaele (N-VA), Peter Van Rompuy (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Chris Janssens (Vlaams Belang), Björn Rzoska (Groen) en Jos D’Haese (PVDA). (mvdr)

Hoofdpunten