Jeremy Corbyn excuseert zich bij Labour-kiezers na historische nederlaag: “Het was een onaflatende lastercampagne”

Bron © Sunday Mirror, The Guardian

Foto: REUTERS

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft in de Britse media zijn excuses aangeboden aan de Labour-kiezers voor de zwaarste verkiezingsnederlaag die zijn partij leed in 80 jaar. Corbyn steekt zijn hand in eigen boezem, maar haalt ook hard uit naar zijn politieke tegenstander Boris Johnson en diens “smerige lastercampagne”.

Het was op voorhand duidelijk dat Labour de underdog was in de Britse verkiezingen van donderdag, maar de uitslag loog er niet om: met 202 zetels bleef de partij van Jeremy Corbyn ruim 140 zetels achter op de Conservatieven van Boris Johnson. Het slechtste resultaat sinds 1935.

In een open brief in verschillende Britse media biedt Corbyn zijn excuses aan aan de Labour-kiezers. “Ik wilde het land waar ik van hou herenigen, maar het spijt me dat we het niet gered hebben”, schrijft Corbyn. “Ik neem mijn verantwoordelijk voor het resultaat.”

Corbyn richt zijn pijlen echter ook op de verkiezingscampagne van Boris Johnson en diens Conservatieven. “Ik ben trots dat hoe smerig onze tegenstanders het ook speelden, wij hen nooit in de goot vervoegden.” Later omschrijft hij de manier waarop Johnson te werk ging als een “onaflatende lastercampagne tegen ons”.

Vrouwelijke leider?

Na de nederlaag liet Corbyn weten voorlopig niet op te zullen stappen, maar dat hij zijn partij niet meer zal leiden bij nieuwe verkiezingen. Corbyn bevestigt in de Britse pers dat hij binnen zes maanden vervangen wil worden. The Guardian schrijft dat de zoektocht naar een nieuwe Labour-leider in januari start. Nog volgens de krant zal dat waarschijnlijk een vrouw worden. Dat zou de eerste keer zijn dat dat gebeurt.

Door rrln
AANGERADEN
Meest recent