Dit zijn de duurste en goedkoopste ziekenhuizen van het land en zo bespaar je op de factuur

© Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

De ereloonsupplementen in ziekenhuizen zijn in 2018 voor het zoveelste jaar op rij gestegen. Gemiddeld betaal je in een eenpersoonskamer zes keer meer dan in een kamer voor twee of meer. Toch moet je ook in meerpersoonskamers uitkijken: bijbetalen voor de tv of koelkast in de kamer is geen uitzondering meer.

krs

Wie de pijn van de ziekenhuisfactuur wil verzachten, denkt vooraf maar beter twee keer na. Het prijskaartje voor dezelfde ingreep verschilt niet alleen van het ene ziekenhuis tot het andere, maar hangt ook af van het gekozen kamertype. Dat blijkt uit de 15de editie van de ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit, met ruim 4,5 miljoen leden ’s lands grootste ziekenfonds.

Verblijf je als patiënt op eigen verzoek in een eenpersoonskamer, dan betaal je gemiddeld zes keer meer dan op een twee- of meerpersoonskamer. In daghospitalisatie is het prijsverschil nog meer uitgesproken: dan betaal je al gauw acht tot vijftien keer meer. Voor precies dezelfde ingreep.

Bovendien swingen ook de supplementen steeds meer de pan uit. De prijsverschillen tussen de verschillende ziekenhuizen zijn zo groot dat de CM interactieve kaarten maakte om duidelijk te maken wat waar het meest en het minst kost.

(lees verder onder de interactieve kaarten)

Natuurlijke bevalling (klassieke opname)

Meniscusverwijdering knie (chirurgische daghospitalisatie)

Heupprothese (klassieke opname)

Verwijderen galblaas (klassieke opname)

Cataractingreep (chirurgische daghospitalisatie)

7 tips om de factuurpijn te verzachten

1. Vraag vóór je ziekenhuisopname een raming van de kostprijs, met een duidelijk onderscheid tussen een eenpersoons- en meerpersoonskamer.

2. Onthoud dat ereloonsupplementen en een kamersupplement enkel toegelaten zijn in een eenpersoonskamer.

3. Zorgverleners zijn wettelijk verplicht om je te informeren over de te verwachten kostprijs; vraag daar dan vooraf ook naar.

4. Kies bewust van welke goederen en diensten die losstaan van de medische zorg, je gebruik wilt maken. Het ziekenhuis mag enkel die aanrekenen waar je uitdrukkelijk om gevraagd hebt.

5. Denk niet dat je hospitalisatieverzekering toch alles dekt.

6. Leg je ziekenhuisfactuur steeds voor aan een consulent van je ziekenfonds, alvorens ze te betalen.

7. Neem contact op met je ziekenhuis indien je je factuur door omstandigheden niet tijdig kan betalen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten