Diether Sweeck na emotionele zege in Tsjechië: “Vava stond erop dat ik zou koersen”

Foto: Photo News

Diether Sweeck won zaterdag de Toi Toi Cup-manche in het Tjsechische Unicov met een kleine voorsprong op vijf thuisrenners. De tweelingbroer van Laurens droeg zijn tweede seizoenszege op aan zijn grootvader Alfons, die vrijdag overleed. “Vava stond erop dat ik zou koersen”, aldus Diether. Broer Hendrik eindigde zestiende.

In tegenstelling tot broer Laurens, die de fiets een heel weekend aan de kant liet, gingen Diether en Hendrik zaterdag wel aan de slag. Zij kozen voor de Toi Toi Cup-manche in het Tsjechische Unicov. “Toen wij vorige week onze vava bezochten in het ziekenhuis, drong bij erop aan dat we toch maar naar Tsjechië af moesten reizen”, aldus Diether, die er net als twee weken geleden, toen in Kolin, aan de winst bleef. “Ik had het er in het begin van de wedstrijd wel moeilijk mee”, kijkt Diether terug op de zege. “Vooral mentaal dan. Pas op het einde, in de finale, vond ik de gepaste focus. Ik had aan één demarrage voldoende om mijn vijf metgezellen, met wie ik driekwart koers op kop reed, van mij af te schudden.” Gisteren kwamen de drie broers Sweeck niet in actie tijdens de Druivencross in Overijse. Laurens hervat de competitie in de wereldbekermanche van Namen.

Donderdag begrafenis van grootvader Alfons

De begrafenisplechtigheid van Alfons ‘Fokke’ Sweeck, die vrijdag op 83-jarige leeftijd overleed, vindt donderdag 19 december om 11.30 uur plaats in de Sint-Michielskerk in Keerbergen. Alfons Sweeck was zelf een degelijk wielrenner en prof bij Groene Leeuw van 1952 tot 1962. Een ritzege in de Vuelta en de eindoverwinning in de Ronde van België waren zijn voornaamste successen.

Door Leon Ceulemans
AANGERADEN