Aangeboden door AXA

Het Nieuwsblad en AXA nemen 300 gemeenten onder de loep

Waregem verkozen tot de Plezantste Gemeente

© AXA & De Plezantste Gemeente

© AXA & De Plezantste Gemeente

© AXA & De Plezantste Gemeente

© AXA & De Plezantste Gemeente

1 / 4

De zoektocht naar de Plezantste Gemeente is rond. AXA en Het Nieuwsblad sloegen het voorbije jaar de handen in elkaar om maar liefst 300 gemeenten onder de loep te nemen. Waregem werd in een spetterende slotshow officieel verkozen tot de winnaar.

Mediahuis Brand Studio

Het stadsbestuur nam de prijs woensdagavond tijdens de Plezantste Slotshow in Antwerpen officieel in ontvangst uit de handen van Vlaams viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. De West-Vlaamse gemeente Waregem deelt het podium met twee provinciegenoten: Roeselare en Kortrijk. Ook in de top tien is de provincie sterk vertegenwoordigd. Maar liefst zeven op de tien gemeenten komen uit West-Vlaanderen.

“West-Vlamingen mogen trotser zijn”

De schepen voor Feestelijkheden en Evenementen Pietro Iacopucci mag de prijs voor zijn gemeente in ontvangst nemen. “We moeten het doen met minder middelen dan grote centrumsteden of fusiegemeenten, maar dat versterkt juist de partnerschappen die ontstaan in de gemeente”, vertelt Iacopucci na afloop van de Plezantste Slotshow. “Samenwerken is dus erg belangrijk voor ons. Ik vind dat we trotser mogen zijn, want West-Vlamingen zijn vaak nog te bescheiden. Ik ben vandaag alvast echt heel trots op mijn gemeente. Ik had niet durven hopen dat we gingen winnen, maar het is echt de max.”

De 300 gemeenten uit Vlaanderen werden beoordeeld op acht aspecten. Feesten, horeca, sport, shoppen, cultuur, verenigingen en voorzieningen voor jeugd en senioren werden onderzocht. Op een jaar tijd trokken maar liefst 200 regiojournalisten van Het Nieuwsblad eropuit om uitgebreid onderzoek te doen.

Partners

Het Nieuwsblad kreeg voor dat onderzoek steun van sponsor AXA Belgium. De hoofdsponsor van de verkiezing koos deze campagne niet willekeurig. “De campagne spiegelt wie wij zijn als verzekeraar”, vertelt Peter Verleysen, Accountmanager Publieke Sector & B2B bij AXA. “Verzekeraars komen vaker op het toneel als er slecht nieuws is. Je hebt iets gebroken, je eigendom is beschadigd of er is bijvoorbeeld iets gestolen. Wij willen juist graag dichter bij onze klanten staan en die negatieve ervaringen als basis gebruiken om sterke preventie uit te bouwen.”

Preventie

Chirumbero, de Chiro-beweging uit Roeselare die verkozen werd tot de Plezantste Jeugdvereniging van Vlaanderen, kreeg daarom de steun van AXA. De leidsters van de meisjesafdeling kregen honderd veiligheidshesjes, brandblussers, een branddeken en een brandveiligheidsinitiatie cadeau. “Voor ons is het heel belangrijk dat jeugdverenigingen veilig zijn”, vertelt Philippe Courouble, directeur voor Corporate Property & Casualty bij AXA. “Nu is de Plezantste Jeugdvereniging ook de veiligste.” Op het slotevent bedanken hoofdleidsters Nina Van Coillie en Brit Vancoppenolle de verzekeraar nogmaals voor hun attentie. “De initiatie heeft ons echt wakker geschud. We weten nu veel beter hoe we in een eventuele brandsituatie moeten reageren.”

Jeugdbewegingen kunnen beroep doen op de verzekeraar, maar ook gemeentebesturen zijn voor AXA belangrijk. “Veiligheid is cruciaal in een gemeente. Een veilige omgeving begint juist bij preventie”, zegt Verleysen. “Zo hebben we bijvoorbeeld een handleiding samengesteld met handige tips om speeltuinen beter te beveiligen. Dat klinkt niet echt sexy, maar het is wel erg belangrijk. Fietsen wordt ook steeds belangrijker. Daarom hebben we een campagne op poten gezet rond fietsveiligheid bij gemeentepersoneel. Voor ons moeten de mensen altijd voorop blijven staan. Daarom maken we van onze klanten graag onze partners.”

Waarom AXA en De Plezantste Gemeente?

Een gemeente waar het plezant vertoeven is, daar wint iedereen bij. Net daarom slaan AXA en Het Nieuwsblad de handen in elkaar. Waar Het Nieuwsblad een jaar lang de plezantheidsgraad in alle Vlaamse gemeenten zal vaststellen, staat AXA voor de gemeenten klaar om ze allemaal stuk voor stuk nog plezanter en veiliger te maken. Door met het juiste advies lokale besturen te ontzorgen, kun je je focussen op wat er echt toe doet: een betere en plezantere buurt!

Meer weten over hoe AXA jouw gemeente ontzorgt? Hier vind je meer informatie.