Studio Brussel (zo goed als) klaar voor Warmste Week in Kortrijk: “Dit is de zwaarste productie ooit”

  • De laatste hand wordt gelegd aan het terrein voor de Warmste Week van Studio Brussel in Kortrijk.
Kortrijk / Roeselare -

Vanaf woensdag 8 uur tot kerstavond ligt het hart van Vlaanderen in Kortrijk. De Warmste Week van Studio Brussel palmt een week lang het Nelson Mandelaplein in. Goed voor 250 medewerkers die telkens 6.800 bezoekers entertainen.

De Warmste Week in Kortrijk. Een primeur én dus een ontdekkingstocht voor iedereen. Wij kregen een exclusieve blik op het terrein. Het Nelson Mandelaplein zal er van woensdag 18 december tot en met dinsdag 24 december helemaal anders uitzien.

Alle bezoekers komen binnen via de tunnel aan de Burgemeester Nolfstraat en worden meteen onthaald op allerhande activiteiten zoals het metalcafé El Presidio van Alcatraz en het podium voor lokaal talent. In Lindes Karaoke kan iedereen zijn lievelingsplaat aanvragen en die samen met Linde Merckpoel te berde brengen. De radiostudio zelf is ingekleed in het jaarthema ‘Music is our answer’.

Kerstaankopen

“De hele uitzending draait rond een grote platenspeler waaromheen onze presentatoren vrij kunnen bewegen. Ze kunnen mee op de foto of een knuffel geven”, vertelt producer Gunther Leenders. “Slapen doen ze in gestapelde containers, maar ze zitten niet opgesloten. Ze kunnen gerust tussendoor hun kerstinkopen doen in de stad.”

Wie zijn warme actie de wijde wereld wil insturen, die kan via een aangeduid pad richting het podium. Al zal niet iedereen bij de presentatoren geraken. “Wel is er dit jaar de garantie dat iedere actie gefilmd wordt”, zegt Leenders. “Wie niet op het podium komt, wordt geïnterviewd door andere presentatoren of tv-gezichten in een van de twee studio’s in jeugdcentrum Tranzit. Twee mensen of een vereniging van tachtig man, het kan allemaal.”

100.000 fans

De geluidsinstallatie werd maandagmiddag nog getest terwijl heftrucks druk in de weer waren en het werkvolk druk heen en weer liep. “Maar we zijn zo goed als klaar. Vandaag, dinsdag, is er de generale repetitie”, zegt Leenders.

Zijn ze klaar om zo’n 100.000 man te ontvangen? “In Wachtebeke klokten we af op zo’n 80.000 enthousiastelingen. Nu kunnen er volgens het veiligheidsplan 6.800 mensen op ons terrein – al is daar enige marge – die door 250 medewerkers worden opgevangen. Het totale aantal bezoekers kunnen we niet inschatten. We zitten in de stad en het station was nooit zo dichtbij, maar het blijft afwachten. Wel waren alle concerten in een mum van tijd uitverkocht. Zelfs vanuit Limburg kreeg ik massaal telefoontjes om nog een ticket te scoren, dat is nog nooit gebeurd.”

Het is de eerste editie in Kortrijk en het enthousiasme kan nauwelijks groter zijn. “Ik heb elke Warmste Week meegemaakt, maar dit is de zwaarste productie ooit. Hier heb je gelukkig geen modder én is er veel overdekt. Plus, iedereen die ik tegenkom, elke medewerker zowel van de VRT als van de stad, heeft alleen maar goesting om eraan te beginnen.”

Door Joerie Dewagenaere