Vuelta dreigt nee te zeggen tegen Mathieu Van der Poel: “We begrijpen dat het lastig wordt, maar het is niet onmogelijk”

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel (24) wil volgend jaar graag de Vuelta rijden, maar koersdirecteur Javier Guillen liet weten dat een wildcard moeilijk wordt. “Dat wisten we, maar hij heeft ook niet gezegd dat we niet worden uitgenodigd”, zegt ploegmanager Philip Roodhooft.

In Madrid wordt vandaag het parcours van de Vuelta van 2020 voorgesteld. Die wordt gereden van 14 augustus tot 6 september en start in Utrecht. Drie etappes lopen over Nederlands grondgebied. Mathieu van der Poel heeft alvast de wens uitgesproken om volgend jaar aan de start te staan. De Nederlander ziet het als een ideale gelegenheid om zijn eerste grote ronde te rijden, drie weken na de mountainbikerace op de Olympische Spelen in Tokio. Elke organisator zou een gat in de lucht springen met zo’n wens, maar in Spanje zitten ze met de handen in het haar. “Ik ben zeer vereerd dat een wereldtopper als Mathieu de Vuelta wil rijden”, zegt koersdirecteur Javier Guillén aan Wielerflits. “Maar zijn team Corendon-Circus uitnodigen is bijna onmogelijk. Hoe graag ik het ook zou willen.”

22 teams mogen aan de start staan. De 19 World Tour-teams (eentje meer dan vorig jaar door nieuwkomer Cofidis) en Total Direct Energie (winnaar van de Europe Tour) zijn daar zeker bij. Dat maakt dat de organisatie maar twee wildcards kan uitdelen. “Ik heb al drie Spaanse pro-continentale teams: Caja Rural-Seguros, Burgos-BH en Fundación Euskadi. We moeten één van die drie al teleurstellen, terwijl we het Spaanse wielrennen willen promoten.”

Maar twee uitnodigingen

Niet echt een hoopgevende uitspraak van de Vuelta-baas voor Mathieu van der Poel. “Dit is niet nieuw”, zegt ploegmanager Philip Roodhooft. “We weten dat het niet makkelijk is en dat de plaatsen heel beperkt zijn. De organisator heeft ook niet gezegd dat we niet mogen starten. We hebben een ideaal programma uitgestippeld voor Mathieu volgend seizoen en daar zit de Vuelta bij. Maar ik begrijp dat het lastig wordt. Dat geldt voor alle grote rondes en zelfs andere wedstrijden. Als de UCI er een extra World Tour-ploeg bijneemt en ook de winnaar uit de Europe Tour startrecht krijgt, dan kan je maar twee teams uitnodigen.”

Vuelta dreigt nee te zeggen tegen Mathieu Van der Poel: “We begrijpen dat het lastig wordt, maar het is niet onmogelijk”
Foto: Photo News

Total Direct Energie kan nog beslissen om naast de Giro ook de Vuelta te schrappen van hun programma, maar die kans is klein. Vraag is hoe leefbaar deze situatie nog is voor de pro-continentale teams. “Daar moet inderdaad eens over nagedacht worden”, vindt Roodhooft. “Want je hebt ook teams als Arkéa-Samsic met Nairo Quintana en Warren Barguil. Quintana won wel de Giro én de Vuelta, hè. Die ploeg wil ook graag in zo veel mogelijk topwedstrijden starten. Wanty-Gobert (dat wel startrecht heeft in de eendagskoersen in de World Tour, nvdr.) zit in dezelfde situatie.”

Van der Poel wil ook deelnemen aan bijvoorbeeld Tirreno Adriatico en Milaan-Sanremo. Ook daar kan zich een probleem met de wildcard voordoen. Al beseffen organisatoren natuurlijk ook dat je niet zomaar neen zegt tegen Mathieu van der Poel.

Door Werner Bourlez en Guy Van den Langenbergh
AANGERADEN