Rudy Demotte (PS): “Regeren met N-VA is onmogelijk”

Bron © RTBF, BELGA

Foto: BELGAIMAGE

“De PS en de N-VA, dat is onmogelijk. Waar wachten we op om dat te herkennen?” Dat zei Rudy Demotte (PS) dinsdagochtend bij de franstalige radiozender La Première.

Demotte kreeg aan het begin van de zomer nog een gezamenlijke koninklijke opdracht met Geert Bourgeois (N-VA) als preformateur, maar de situatie voor hem is duidelijk: Het is onmogelijk voor de PS om samen met de N-VA te regeren. “De inhoudelijke verschillen tussen de PS en de N-VA zijn zo verregaand dat ze we niet naar een volgende fase kunnen met deze twee partijen.”

Demotte was vanochtend duidelijk. “We weten het, we hebben het gezegd, we hebben het geschreven, zelfs de N-VA heeft het geschreven. Het is de N-VA of de PS. Laten we geen tijd meer besteden aan het bespreken van iets dat niet mogelijk is voor ons”, zei hij.

Volgens hem verdoen de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hun tijd, maar hij had wel nog een tip voor hen. “Er is een alternatief. Het is niet de N-VA met de MR, maar een alternatieve regenboog alliantie. Waar wachten we op?” Volgens Demotte moeten er keuzes gemaakt worden. “We doen alsof er een optie is, maar dat is een leugen. Vandaag moeten we de waarheid kunnen vertellen. Als we niet de breedst mogelijke alternatieve meerderheid hebben, zonder N-VA, zie ik geen oplossing. Ik vraag niet voor verkiezingen. Ik vind dat er een oplossing op tafel ligt, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen vandaag.”

Nog volgens Demotte is het nu aan de MR om duidelijk te maken wat ze willen. “De MR moet kleur bekennen. Dat zeggen we al langer. Als het de bedoeling is om ons te laten opdraaien voor een mislukking met de N-VA, dan zullen we dat niet toelaten”, zo zegt Demotte ook in de kranten van SudPresse.

Bourgeois: “Sleutel ligt bij Open VLD”

Voormalig preformateur Geert Bourgeois (N-VA) roept op om de informateurs hun werk te laten doen. “Ze hebben de opdracht om de twee opties (paarsgeel en paarsgroen, red.) te bekijken”, zo reageerde hij dinsdag in De Ochtend (Radio 1) op de uitspraak van zijn voormalige collega-preformateur Rudy Demotte (PS) dat een regering met PS en N-VA onmogelijk is. Ook Open VLD-kamerlid Vincent Van Quikenborne vindt dat Demotte geen respect toont voor de informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).

Geert Bourgeois zei dat hij geen olie op het vuur wil gooien. Rudy Demotte, met wie hij naar eigen zeggen als preformateur goed heeft samengewerkt, deed zijn verklaringen van dinsdag als partijmilitant. In hun eindrapport aan de koning waren de preformateurs Bourgeois en Demotte duidelijk over een paarsgele regering rond PS en N-VA: “De inhoudelijke verschillen tussen de PS de N-VA zijn zodanig dat het niet mogelijk is om een volgende fase te starten die rond deze twee partijen is gebouwd”.

Volgens Geert Bourgeois ligt de sleutel bij Open VLD en CD&V: “We hebben een sterk Vlaams regeerakkoord. Dat kan evenwel niet gerealiseerd worden als dat niet doorgetrokken wordt op federaal niveau.” Voor Bourgeois is een ‘Vlaams front’ evident. “We moeten het Zweeds verhaal federaal doortrekken”, besloot hij.

Op Twitter haalt Open VLD’er Vincent Van Quickenborne hard uit naar Demotte. “Nul, nul respect voor informateurs @GLBouchez en @joachimcoens”, vindt hij. Van Quickenborne waarschuwt de Franstalige socialisten meteen ook voor het veto dat de partij stelt tegen N-VA: “Als de PS denkt hiermee een federale regering te kunnen forceren: think again. It won’t happen.”

MR-politica en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle nam op Bel RTL akte van de uitspraken van Rudy Demotte dat voor de PS een federale regering met N-VA uitgesloten is. “We moeten dus andere oplossingen vinden”, stelde ze vast. Voor Laruelle “ligt de sleutel vandaag eerder aan Nederlandstalige kant”.

Door sgg, blg
AANGERADEN