Twee extra Eurostar-treinen tussen Amsterdam en Londen in 2021

© REUTERS

De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS en Eurostar willen in 2021 dagelijks vijf rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar Londen laten rijden. Dat meldt directeur Heike Luiten van NS International dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Sinds deze zomer vertrekken er elke dag drie Eurostar-treinen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Dat moeten er in 2020 vier worden en als het aan NS ligt het jaar erop vijf, elk met een capaciteit van 900 passagiers.

“In een periode waarin het veel gaat over de Brexit, voelt het extra bijzonder om meer rechtstreekse treinen naar Londen aan te kunnen kondigen”, zegt Luiten in de Nederlandse zakenkrant. “Internationale treinen zijn bovendien onmisbaar voor het verduurzamen van mobiliteit, een andere belangrijke opgave waarvoor Europa staat. Een treinreiziger tussen Amsterdam en Londen stoot 80 procent minder CO2 uit dan iemand die gaat vliegen.”

De rechtstreekse verbinding tussen de Britse en de Nederlandse hoofdstad bestaat pas sinds 2018. De verbinding ging van start met twee treinen en daar kwam afgelopen zomer een derde trein bij.

Vanaf volgend jaar rijdt de Eurostar rechtstreeks van Amsterdam naar Londen. Momenteel vinden nog grenscontroles plaats in Brussel-Zuid. Daar moet ook worden overgestapt. Maar dat behoort vanaf de dienstregeling 2020 tot het verleden. De grenscontroles kan al plaatsvinden in Amsterdam en Rotterdam.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten