Charlize Theron getuigt: “Mijn moeder schoot papa neer voor mijn ogen”

© Photo News

In haar nieuwste film Bombshell speelt de Amerikaans-Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron (44) een journaliste die te maken krijgt met seksuele intimidatie. In een interview met de Amerikaanse radiozender NPR treedt ze in detail over haar eigen trauma’s. Op haar vijftiende moest ze toezien hoe haar moeder haar vader neerschoot.

dewo

Theron beleefde haar jeugd op een boerderij in Johannesburg. “Ik groeide op in een enorm ongezonde thuissituatie”, vertelt ze. “Mijn vader was een zieke man. Hij was verslaafd aan alcohol. De situatie was hopeloos.”

Zo hopeloos dat papa op een nacht in de deuropening stond met een geweer. Het was 1991, Theron was 15 jaar. “Uiteraard was hij dronken. Zo dronken dat het een wonder was dat hij nog rechtop kon lopen. Mijn moeder en ik verscholen ons in de slaapkamer. We hielden de deur tegen, want hij probeerde zich naar binnen te wurmen.” Therons vader vuurde drie schoten af, recht door de deur. “De kogels misten zowel mij als mijn moeder. Een klein mirakel.”

Het was uiteindelijk Therons moeder die een einde maakte aan de nachtmerrie. Ze greep haar eigen wapen en vuurde. En zij schoot wel raak. “Maar het was zelfverdediging”, benadrukt Theron. Dat was ook de conclusie van de politie die de zaak onderzocht. Haar moeder werd vrijgesproken en kreeg geen straf.

“Ik schaam me niet voor wat er gebeurd is”, gaat de actrice verder. “Ik vind het ook geen probleem om over dit familiegeweld te praten. Veel mensen hebben gelijkaardige verhalen. Hoe meer we die kunnen delen, hoe meer mensen zullen beseffen dat ze niet alleen staan op de wereld.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook