Vlaamse regering bespaart niet op zelfmoordpreventie

Foto: Photo News

De Vlaamse regering zal dan toch niet besparen op zelfmoordpreventie, laat minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. Ook elders wil hij de geplande besparingen fors milderen of zelfs tenietdoen. Dat lukt nu, omdat de Vlaamse regering nog een potje gevonden heeft met 1,3 miljoen euro.

Wouter Beke gaf dinsdag nog een persconferentie met als boodschap dat er op het departement Welzijn moet worden gesnoeid om te bloeien. Hij zei begrip te hebben voor de bezorgde en kritische reacties, maar volgens hem ging het om ‘reculer pour mieux sauter’, ook in het preventiebeleid.

Preventie blijft “een prioriteit” en er komt de komende jaren 9,5 miljoen euro bij voor preventiebeleid, was de boodschap. De kritiek bleef echter aanhouden.

LEES OOK. Wouter Beke: “2020 is moeilijkste jaar, maar tegen 2024 krijgt welzijn er 2 miljard euro bij”

De minister beslist een dag later om toch een reeks besparingen terug te draaien. “Tijdens de laatste Vlaamse ministerraad is beslist om 1,3 miljoen extra vrij te maken voor preventie”, laat Beke woensdagavond weten. “Deze budgettaire meevaller kunnen we gebruiken om een aantal geplande besparingen terug te draaien of te milderen.”

Zo zal er niet bespaard worden op de Zelfmoordlijn (5.132,66 euro) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (54.840,00 euro). Het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs zien de geplande besparing gemilderd met respectievelijk 96.563,82 en 198.550,92 euro.

Daarnaast is er ook een vrijstelling voor de preventieve opdrachten van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg, Eetexpert, het Vlaams Instituut Mondgezondheid - GezondeMond, Free Clinic, De Sleutel en het Centrum voor Kankeropsporing.

”De geplande extra investeringen in preventie en geestelijke gezondheidszorg bieden ook voor de volgende jaren nieuw perspectief”, besluit Beke.

Door Arnout Gyssels