Abonnee worden? Kies je leesformule

19/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Gewestregeringen raken het eens over klimaatplan voor Europa

Hoera! België heeft een klimaatplan. En het is tijdig klaar om het voor eind dit jaar aan Europa te bezorgen. Maar of de Europese Commissie er ook blij mee zal zijn, is een ander paar mouwen.

Europa leverde in het verleden al kritiek op de Belgische klimaatinspanningen en experts betwijfelen of ons land erin zal slagen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35 procent te verlagen. Dat zijn de drie gewestregeringen woensdag op het Overlegcomité nochtans wel overeengekomen. In het Vlaams plan gingen de klimaatinspanningen maar tot 32,6 procent, maar de engagementen van de Brusselse en Waalse regeringen compenseren dat voor een stuk. En de federale regering beloofde een aantal extra maatregelen te nemen, onder meer over een hoger percentage biobrandstoffen in diesel en benzine. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageerde woensdag tevreden: “Ik ben heel fier, want ondanks alle onheilsberichten zijn we er toch in geslaagd een goed, ambitieus, maar ook haalbaar en betaalbaar akkoord te sluiten om voor te leggen aan de Europese Unie”, verklaarde ze. De vraag is alleen wat de Belgische regeringen gaan doen indien Europa de lat straks nog een stuk hoger legt. De Europese Commissie kondigde al een Green Deal aan en verwacht wordt dat de doelstelling dan op -50 of zelfs -55 procent zal liggen. (fem, blg)

AANGERADEN