Abonnee worden? Kies je leesformule

19/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Luchtweginfectie bij kleine kinderen in opmars

Huisartsen stelden de voorbije weken een opstoot vast van acute luchtweginfecties bij jonge kinderen. Tegelijk zien laboratoria veel positieve testen op RSV. Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

Bij huisartsen zijn er sinds begin december veel consultaties voor acute luchtweginfecties bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Concreet gaat het om 4.478 consultaties per 100.000 inwoners. “Dat is normaal voor deze tijd van het jaar”, zegt Nathalie Bossuyt, epidemioloog bij Sciensano. Ook de opmars van RSV, oftewel het ‘respiratoir syncytieel virus’, is typisch voor deze periode.

RSV is een erg besmettelijk virus waar vooral jonge kinderen en zeker baby’s last van kunnen hebben. Ze moeten hoesten, krijgen ademnood en proberen soms zo wanhopig te ademen dat ze in paniek geraken. Een middel om het virus tegen te gaan, bestaat nog niet. Jaarlijks zijn duizenden kinderen flink ziek van het virus, een paar honderd belanden effectief in het ziekenhuis. Daar krijgen ze vooral rust en soms ook zuurstof toegediend. (agg)

AANGERADEN
Meest recent