Abonnee worden? Kies je leesformule

19/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Beveiligingsapp .comdom blijkt toch niet zo veilig

De app .comdom, enkele weken geleden gelanceerd door Telenet om foto’s te beveiligen zodat ze niet zomaar gedeeld kunnen worden, is helemaal niet zo waterdicht. Dat ontdekte een onderzoeksteam aan de Universiteit Gent.

Het idee achter .comdom: de app plakt een visueel watermerk op foto’s en selfies, met daarop de gegevens van de ontvanger. Dat moet, samen met het onherkenbaar maken van gezichten, ervoor zorgen dat naaktfoto’s niet zo simpel kunnen doorgestuurd worden. “Maar wij hebben een programma ontwikkeld dat het watermerk bij de meeste foto’s automatisch kan weghalen”, zegt professor Peter Lambert. “Niet iedereen heeft de nodige kennis, maar het zou ons letterlijk een halfuur kosten om daar een publieke webservice van te maken waardoor iedereen de watermerken kan verwijderen. Het idee van absolute veiligheid is dus een illusie.”

Telenet haalt de app niet offline. “We hebben de app uitvoerig laten testen op bruikbare methodes om watermerken te verwijderen, zoals Photoshop”, klinkt het. “Die programma’s zullen sneller worden gebruikt in een poging om een watermerk te verwijderen, in plaats van complexe algoritmes. Maar uiteraard zullen we contact opnemen met de onderzoekers om samen te bekijken hoe we onze app nog beter kunnen maken.” (sobu)

AANGERADEN