Abonnee worden? Kies je leesformule

19/12/2019 - Hockey
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Red Lions krijgen hun trofee voor Sportverdienste van prinses Astrid. Photo News

Red Lions zetten hun ‘normale’ carrière en studies op lager pitje om naar Spelen te kunnen

Olympische glorie boven alles

De Red Lions mochten gisteren de Nationale Trofee voor Sportverdienste in ontvangst nemen. Naast die prestigieuze onderscheiding maken de Belgische hockeymannen ook komend weekend kans om tot Ploeg van het Jaar uitgeroepen te worden. Fijn, die prijzen, maar voor de regerende wereldkampioenen en Europese kampioenen telt op dit ogenblik slechts de olympische titel in Tokio. Daarvoor moet alles wijken, van een job als auditeur bij Deloitte tot een universiteitsdiploma economie.

Felix Denayer. Photo News

Felix Denayer (29), de auditeur bij Deloitte die weer voltijds hockeyprof is

Hij is een van de ouderdomsdekens van de Red Lions. Na het olympisch zilver van Rio 2016, zijn derde Olympische Spelen op een rij, zou Felix Denayer het voorlopig voor bekeken houden. Een fijne job als afgestudeerde TEW’er (Toegepaste Economische Wetenschappen) bij het gerenommeerde consultancybureau Deloitte wenkte. Daar zou hij zich volledig kunnen geven en zo zijn post-hockeycarrière lanceren.

Maar wie stond na een sabbatperiode van zes maanden weer bij de Red Lions? Felix Denayer dus. “Zo’n lange periode zonder hockey, voor het eerst sinds 2007, deed mij veel deugd”, zegt Denayer. “Maar ik bleef met gemengde gevoelens zitten. Hockey is van kindsbeen af mijn passie.”

Het was zijn werkgever die met een voorstel op de proppen kwam. Gedurende langere tijd, in de cruciale voorbereiding op en tijdens internationale kampioenschappen, kan hij verlof (zonder wedde) nemen en weer voltijds hockeyprof zijn. “Want de wereldtop bereiken en wereldtop blijven, vergt serieuze inspanningen, dan kun je je maar op één ding concentreren. Gelukkig is mijn werkgever flexibel.” En zo kan Denayer in de aanloop naar Tokio 2020 zijn job als auditeur tijdelijk stoppen. Bovendien hij studeert wel nog één dag per week bij, als het hockey dat toelaat.

Meerdere Red Lions verkeren in een gelijkaardige situatie. Om geen talent te verliezen dat uit financiële bekommernis het hockey vaarwel zegt voor een ‘normale’ carrière, werkte de hockeybond een regeling voor financiële compensatie uit. Hoe ouder en hoe meer caps bij de nationale ploeg, hoe hoger het Lions-loon. Er wordt gewerkt met loonschalen. Vanaf 25 jaar zitten ze in een hogere schaal, per vijftig caps stijgt het loon. Zo varieert het ‘zakgeld’ van de Lions van ongeveer 1.000 euro tot ongeveer 1.900 euro bruto. Daarnaast hebben de beste hockeyspelers ook een clubloon, enkele gelukkigen hebben ook persoonlijke sponsors.

Arthur De Sloover. BELGA

Arthur De Sloover (22), de economiestudent die na Tokio zijn schade moet inhalen

Hij is de benjamin van de Red Lions, en tophockeyer én de drager van de titel Ererector Francis Van Loon Award. Dat is de jaarlijkse onderscheiding die de Universiteit Antwerpen uitreikt voor de verdienstelijkste sportprestatie van een van haar studenten. Arthur De Sloover behoort tot de wereldkampioenenploeg en de Europese kampioenenploeg – hij eindigde in die verkiezing voor ploeg- en studiegenoot Alexander Hendrickx – en tegelijk is de verdediger van de Red Lions student Toegepaste Economische Wetenschappen. “Momenteel zit ik iets over halfweg in mijn studies. Vanzelfsprekend zijn mijn studies zeer belangrijk. Maar soms is het gewoon niet mogelijk om te studeren.”

In januari bijvoorbeeld vertrekken de Red Lions bijvoorbeeld richting Australië, Nieuw-Zeeland en India voor de Hockey Pro League. “Pal in de blok en de examenperiode. Ik zal één examen voordien en één examen nadien afleggen. Ik probeer mij zo veel mogelijk aan de normale examenperiodes te houden, maar soms lukt het niet. Als topsportstudent kan ik gelukkig mijn jaren splitsen en toont de universiteit zich inschikkelijk.” Van januari gaat het enkel crescendo richting Tokio. “Als ik echt veel wedstrijden heb of trainingen, kan ik uitstel vragen.”

Het nadeel van een studentenleven als Red Lion: hij kan amper de lessen bijwonen en kent daardoor niet bijster veel medestudenten. “De meeste colleges worden opgenomen en kan ik volgen wanneer het mij beter uitkomt.” Hij zit niet alleen in dat stramien – van de meer dan 80 topsportstudenten aan de Antwerpse universiteit zijn er zestien hockeyspelers. De Sloover: “Soms primeert hockey, maar ik heb wel een diploma nodig voor na mijn carrière. Financieel is tophockey iets anders dan topvoetbal.”

En dus wordt de ‘schade’ ingehaald na de Olympische Spelen. “Na de Spelen van Tokio wil ik toch serieus vooruitgaan in mijn studie. Dan wordt hockey even op een lager pitje gedraaid.”

AANGERADEN
Meest recent