Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie

Foto: Shutterstock

De kerstboom staat en de laatste examens worden ingevuld: dat kan maar een ding betekenen. Het is binnenkort kerstvakantie. Maar wat doe je tussen de vele familie-etentjes door? En kan je met de kinderen nog ergens anders heen dan naar de plaatselijke kerstmarkt? Wij bundelden tien activiteiten geschikt voor jong en oud.

Koffers zoeken met het hele gezin

Het avontuur start aan de balie van het Coudenbergpaleis in Brussel. Daar krijg je een sleutel waarmee je verschillende koffers kan openen, die verspreid zijn over het hele museumcomplex. Ontdek spelenderwijs de geschiedenis van het paleis, verdiep je in de archeologie of maak kennis met oude voorwerpen: plezier gegarandeerd.

Van 21 december tot 5 januari. Geschikt voor gezinnen met kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie vind je hier.

Bezoek het Instagram-museum in Brussel

Het allereerste Instagram-museum kan zelfs een puberende tiener niet saai vinden. In tijden van sociale media ga je als ontdekkingsreiziger op zoek naar dé perfecte Instagramfoto. En daarbij schuw je maar beter geen roze palmbomen.

Van 2 oktober tot 5 januari. Geschikt voor het hele gezin. Meer informatie vind je hier.

Ravotten in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Leef je uit in het Everzwijnbad: een avontuurlijke speeltuin met een reuzenmikado, puzzelbomen en een houten slang van maar liefst 30 meter lang. Ben je een waaghals? Beklim dan ook de hoge brug en bouw kampen in omgewaaide bomen.

Het hele jaar door. Geschikt voor het hele gezin met kinderen vanaf drie jaar. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: Kristof Vadino

Groezel of Grijsje, het levende Radijsje in Antwerpen

Een muzikale eindejaarsvoorstelling met in de hoofdrol...een radijs. Volgens regisseur Stef Lernous leven radijsjes niet lang maar dat wil niet zeggen dat ze daarom geen leuk leven kunnen hebben. Het radijsje belandt van het ene avontuur in het andere en ontmoet heel wat bizarre figuren. En die hebben het niet allemaal even goed met haar voor...

Van 20 december tot 19 januari. Geschikt voor het hele gezin met kinderen vanaf zes jaar. Meer informatie vind je hier.

De Grote Selfie Game in Gent

Altijd in de weer met je smartphone? Dan is het tijd om jezelf te bewijzen in de Grote Selfie Game in de Gentse binnenstad. Vorm samen met een heleboel andere gezinnen een team en beweeg je door de pittoreske straten van de stad. Los raadsels en quizvragen op en neem selfies op de meest onverwachte momenten met dank aan Super Sam.

Donderdag 2 januari. Geschikt voor het hele gezin met kinderen vanaf zeven jaar. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: Shutterstock

AquaShow in Boudewijn Seapark

Dolfijnen en kerstverlichting in een en dezelfde zin? Dan kan alleen maar goed uitdraaien. Boudewijn Seapark organiseert tijdens de kerstvakantie een wervelende show en dat in een magische kerstsfeer. Als extraatje word je als bezoeker ook nog eens getrakteerd op extra animatie.

Van 21 december tot 5 januari Geschikt voor het hele gezin. Meer informatie vind je hier .

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: BELGAIMAGE

Fietsqueeste in Sint-Truiden

Jonkvrouwen en ridders: spring op de fiets en ga op zoek naar donkergrijze kistjes in Sint-Truiden. Haal uit elk kistje een puzzelstuk en leg alle stukjes samen. De puzzel zal je de weg wijzen naar de mysterieuze schat...

Het hele jaar door. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf tien jaar. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: Shutterstock

Escape rooms in Geraardsbergen

Escape rooms zijn niet alleen geschikt voor volwassenen. Ook kinderen kunnen de race tegen de klok aangaan en zelfs winnen. Daarvoor moeten ze alleen de brutale gorilla Guust te slim af zijn. En alle bananen terugvinden.

Het hele jaar door. Kinderen tot tien jaar kunnen hun eigen spel spelen, vanaf 12 à 14 jaar kunnen ze hun ouders vergezellen in een volwassen spel. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: Shutterstock

Kerstboomdoolhof in Oostende

Maar liefst 500 kerstbomen vormen tijdens de kerstvakantie een mysterieus doolhof op het strand van Mariakerke, in Oostende. Toegankelijk voor groot en klein en ideaal voor gezinnen die van de buitenlucht houden.

Van 21 december tot 5 januari. Geschikt voor het hele gezin. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie

Theater circus in Boom

Boxtalino neemt je mee naar een betoverend pirateneiland, dat volledig ingepalmd werd door stoere zeerovers. De piraten vliegen door de tent en gaan het gevecht aan met roekeloze acrobaten. Laat je meevoeren door mooie zeemeerminnen en je zal een onvergetelijke namiddag beleven.

Van 21 december tot 5 januari. Geschikt voor het hele gezin van 2 tot 102 jaar. Meer informatie vind je hier.

Uittips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie
Foto: Boxtalino Theater Circus
Door LLA