Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt opvolger voor NAFTA-handelsakkoord goed

Bron © BELGA, Reuters, NRC

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Democrate Nancy Pelosi, kondigt het akkoord aan. De Democraten zien de goedkeuring als een overwinning, terwijl ook Trump triomfeert. Foto: EPA-EFE

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een nieuw handelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico goedgekeurd. Het zogeheten USMCA-verdrag, dat het eerdere handelsverdrag NAFTA moet vervangen, moet nu nog naar de Senaat.

Aan de goedkeuring gingen lange onderhandelingen vooraf. Ruim een jaar geleden was er ook al zo’n akkoord, maar dat raakte tot dusver niet door het Congres. Na de nodige aanpassingen lijkt het verdrag nu wel op weg naar ratificatie.

Jobs

De Amerikaanse president Trump wilde een einde maken aan het NAFTA-verdrag uit 1994 omdat hij meent dat dit akkoord veel Amerikaanse banen kostte.

De United States - Mexico - Canada - Agreement (USMCA) regelt de handel tussen de drie landen ter waarde van 1.200 miljard dollar (omgerekend 1.080 miljard euro) per jaar. In het nieuwe verdrag zijn onder meer strengere regels rond arbeid opgenomen. Daarmee moet het voordeel van de relatief lage lonen, dat Mexico heeft ten opzichte van de twee andere landen, enigszins worden gecompenseerd.

Overwinning voor de Democraten

De goedkeuring van de handelsdeal betekent een politieke overwinning voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Ze eisten verschillende aanpassingen aan de oorspronkelijke tekst, zoals zwaardere sancties tegen Mexicaanse werkgevers die niet voldoen aan strengere arbeidsvoorwaarden en hogere minimumlonen in Mexico. Voorts werden in de herziene versie de milieubeschermingsmaatregelen aangescherpt en sneuvelde een omstreden nieuwe beschermingsmaatregel voor grote farmaceutische bedrijven.

Met hun fiat tonen de Democraten bovendien dat ze belangrijke wetgeving kunnen doorduwen ten tijde van de afzettingsprocedure van de president.

Opsteker voor Trump

De goedkeuring betekent tegelijk ook een opsteker voor Donald Trump, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Een herziening van NAFTA was een van zijn belangrijkste campagnebeloftes in 2016. Trump omschreef het nieuwe verdrag dinsdag op Twitter als “de beste en belangrijkste handelsovereenkomst ooit gesloten door de VS”.

Het USMCA-akkoord moet nu in de drie landen worden geratificeerd, maar dat zou geen problemen mogen opleveren. In Canada en Mexico, voor wie vrijhandel met de VS van groot economisch belang is, worden geen obstakels verwacht. Ook de Amerikaanse Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, is voorstander van een ratificatie.

Door gg