Hoge Raad van Justitie: “Verschillende disfuncties, maar geen enkele kan gelinkt worden aan dood Julie Van Espen”

Bron © BELGA

Steve Bakelmans en zijn slachtoffer Julie Van Espen Foto: rr

Schilde -

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Dat heeft de HRJ vrijdag meegedeeld. “Maar er is niet één beslissing geweest die rechtstreeks kan gelinkt worden aan de dood van Julie Van Espen”, zegt Christian Denoyelle, voorzitter van het Nederlandstalig College van de HRJ.

Steve Bakelmans werd op 6 november 2016 opgepakt na een klacht voor verkrachting van zijn ex-partner. De raadkamer verwees hem op 27 januari 2017 door naar de correctionele rechtbank en liet hem onder voorwaarden vrij.

(Lees verder onder de video)

Video: ATV

“Maar die voorwaarden gelden maar voor drie maanden, waarna de man vrij is zonder voorwaarden”, zegt Christian Denoyelle. “De correctionele rechtbank veroordeelt hem op 30 juni 2017 tot 4 jaar cel maar beveelt niet de onmiddellijke aanhouding. Maar in het dossier zat bijvoorbeeld geen opsluitingsfiche, waarin de rechtbank had kunnen lezen dat Steve Bakelmans zich bij een eerdere veroordeling al herhaaldelijk aan zijn straf had onttrokken. De risico-inschatting kon dus niet volledig gebeuren.”

Het is evenwel op het hof van beroep waar de grootste problemen zich gesteld hebben. Zo beoordeelde het parket-generaal het dossier niet als prioritair, hoewel het dat volgens haar eigen criteria wel had moeten doen. Het dossier werd in mei 2018 ook ambtshalve uitgesteld door een tekort aan magistraten, waarna de kamer die het dossier moest behandelen zelfs gesloten werd.

“De 77 dossiers die de kamer moest behandelen, zijn bijna letterlijk in de kast gestoken zonder dat bekeken werd of er prioritaire dossiers tussen zaten”, aldus Christian Denoyelle. “Diezelfde kamer wordt in mei 2019 heropgestart en Bakelmans wordt gedagvaard, maar nog voor zijn dossier kan behandeld worden, komt Julie Van Espen om het leven.”

Zo had de rechter van de correctionele rechtbank onvoldoende informatie om een grondige risico-inschatting te doen, en is het dossier op het hof van beroep niet als prioritair beschouwd, hoewel dat wel had gemoeten.

De 23-jarige Julie Van Espen uit Schilde werd op zaterdag 4 mei van dit jaar onder de Burgemeester Gabriël Theunisbrug aan het Sportpaleis in Merksem van haar fiets gesleurd door Bakelmans. Hij probeerde haar te verkrachten maar ze verzette zich. Daarom heeft hij haar gedood en het lichaam in het water gegooid.

Nadien kreeg het gerecht de volle laag omdat de dader eigenlijk in de cel had kunnen zitten de dag dat Julie stierf.

Onmiddellijke aanhouding bij recidivegevaar

Naar aanleiding van de hele affaire is de weg nu aangepast en kan een vonnisrechter vanaf 21 december een veroordeelde onmiddellijk aanhouden als er recidivegevaar is. Tot nu kon dat alleen als er aanwijzingen waren dat de veroordeelde op de vlucht zou slaan. Maar die regel uit de Wet op de Voorlopige Hechtenis leek in de praktijk te beperkt.

LEES OOK. Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie van Espen, wachtte twee uur onder brug, tot er een vrouw alleen kwam aangefietst (+)

Door tg
AANGERADEN