J.K. Rowling opnieuw onder vuur na steun aan onderzoekster die ontslagen werd vanwege transfobe tweets

Foto: REUTERS

J.K Rowling, de auteur van de populaire Harry Potter-reeks, ligt opnieuw onder vuur na een schijnbaar transfobe tweet. In het bericht uitte ze haar steun voor onderzoekster Maya Forstater, die haar contract niet vernieuwd zag nadat ze verklaarde dat mensen niet van biologisch geslacht kunnen veranderen.

Maya Forstater werkte als belastingexpert bij een Brits-Amerikaanse denktank. Op Twitter verklaarde ze dat transvrouwen hun gender op hun identiteitspapieren zouden mogen bepalen. “Ik ben van overtuiging dat geslacht biologisch en onveranderbaar is”, zei ze. Het contract van Forstater werd niet vernieuwd en volgens haar was dat vanwege die mening en tweets. Ze trok ermee naar de arbeidsrechtbank, maar kreeg ongelijk.

Steun van J.K. Rowling

“Kleed en noem jezelf hoe je wilt en slaap met elke instemmende volwassen die je wil”, tweette Rowling. “Leef je beste leven in vrede en veiligheid, maar om een vrouw haar job te ontnemen omdat ze stelt dat (biologisch nvdr.) geslacht écht bestaat?”

De steun van Rowling aan het adres van de onderzoekster is opvallend. In het verleden heeft Rowling het Harry Potter-universum al herwerkt en geherinterpreteerd om progressiever en inclusiever te zijn qua diversiteit en qua seksuele oriëntaties. In 2007 liet ze de directeur van Zweinstein (de fictieve toverschool waar Harry en zijn vrienden les volgen, nvdr.) nog uit de kast komen. In recentere Harry Potter-spinoffs, onder meer in de filmreeks rond ‘Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden’, werd dat thema ook verder uitgewerkt.

TERF’s

Een veel gehoord verwijt aan het adres van Rowling is dat ze een zogenaamde TERF zou zijn. Het acroniem staat voor trans-exclusionary radical feminists. Laatstgenoemde zijn zelfbenoemde feministes of feministen die vinden dat transvrouwen geen echte vrouwen zijn. Nog volgens TERF-doctrines hebben transvrouwen nooit onder het ‘juk van patriarchaat’ geleefd of er nadelen van ondervonden. Om die reden vinden TERFS dat transvrouwen geen deel uitmaken van de vrouwenzaak. Veelal vertaalt zich dat in fel anti-transgender discours.

“Transmannen, -vrouwen en non-binaire personen zijn geen bedreiging”, zegt een woordvoerder van GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) bij USA Today. “Iets anders beweren, brengt hen simpelweg in gevaar.”

J.K. Rowling opnieuw onder vuur na steun aan onderzoekster die ontslagen werd vanwege transfobe tweets
Foto: ISOPIX
J.K. Rowling opnieuw onder vuur na steun aan onderzoekster die ontslagen werd vanwege transfobe tweets
Foto: IMAGEGLOBE
Door adm
AANGERADEN
Meest recent