Publiek kiest kwaliteit boven spektakel: Benjamin wint ‘Belgium’s got talent’

Foto: Belgium's Got Talent

Benjamin Ceyssens heeft de finale gewonnen van het zesde seizoen van Belgium’s got talent in een avondvullende show die werd gedomineerd door acrobatische gymnastiek en toch een opvallende verscheidenheid aan acts opleverde. De 19-jarige Benjamin uit Genk gaat naar huis met 50.000 euro.

Juryleden Niels Destadsbader, An Lemmens, Dan Karaty en Stan Van Samang moesten gisteravond de beslissing aan de kijker laten en die stemde het schitterende pianospel van Benjamin Ceyssens naar de overwinning.

Ceyssens realiseerde zijn grote droom meteen in de finale. Hij speelde op zijn piano een zelf gecomponeerde filmscore bij een fragment uit de animatiefilm Frozen. De jongeman bracht een bijzonder gevoelig stuk dat perfect aansloot bij de ijzige beelden. Het was alsof je de ijspegels in de muziek vertaald hoorde. Dat was ook de bedoeling, zo legde Benjamin aan presentatrice Laura Tesoro uit. “Dit stuk heet Existence en het geeft in muziek weer dat het leven breekbaar kan zijn zoals ijs.”

Publiek kiest kwaliteit boven spektakel: Benjamin wint ‘Belgium’s got talent’
Foto: Belgium's Got Talent

Benjamin gaat met 50.000 euro naar huis en alvast een stuk van dat bedrag wil hij besteden aan het rondmaken van zijn droom: naar Amerika trekken om daar een opleiding filmmuziek te volgen.

Ontgoochelende goochelaar

Een winnaar betekent in Belgium’s got talent evenwel ook dat er verliezers zijn. Dé ontgoocheling van de avond kwam van een man die nochtans tot de favorieten werd gerekend: goochelaar Steven Delaere. De 32-jarige Gentenaar kelderde zijn winstkansen op onbegrijpelijk wijze. De man die uit vuur rozen kan toveren, koos er dit keer voor een verhaal te vertellen waarin hijzelf de kleine jongen werd die zijn grootvader vertelt dat hij graag hij zou vliegen als een vlinder. Zijn voorstelling was evenwel zo onduidelijk dat de jury haar ontgoocheling en kritiek niet onder stoelen of banken stak.

Toch stemde het publiek Delaere nog bij de beste zes, wat niet het geval was voor Lieselotte Diels (26), die teleurgesteld en geblesseerd het podium moest verlaten. Net als in de aanloop naar de finale miste ook nu weer de pijl die ze met haar voet afschoot zijn doel.

Publiek kiest kwaliteit boven spektakel: Benjamin wint ‘Belgium’s got talent’
Foto: Belgium's Got Talent

Camille Beniest, de 15-jarige operazangeres, slaagde er ook dit keer niet in te winnen nadat ze zes jaar geleden al haar kans waagde. Ook ontgoocheld mag de zevenjarige Ella zijn. Als een staafje dynamiet in een spandex-broekje en glitterjasje sleepte ze het publiek mee, maar dat leverde onvoldoende stemmen op voor de overwinning. Ook de poëtische Cirque du Soleil-act van Vilja Duo, de krachtige urban van dansgroep C-Fam en het spektakel van Turnclub Athena schoten net te kort, ook al kregen ze een staande ovatie van publiek en jury.

Uiteindelijk liet de kijker zich al met al verrassend betoveren door kwaliteit boven spektakel. Van een jongeman waar we nog van zullen horen.

.

Door Jo De Ruyck en Wout Desmytere