Abonnee worden? Kies je leesformule

22/12/2019 - Wielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Op stage naast Jelle Wallays. Vanaf 1 januari mag ook Cras het shirt van Lotto-Soudal dragen.  Photo News

Steff Cras wil ontbolsteren bij de ploeg van zijn overleden vriend

“Ik mis Bjorg, maar ben zijn opvolger niet”

Na twee jaar in Russische dienst is het voor talent Steff Cras (23) een beetje thuiskomen bij Lotto-Soudal. In de jeugdcategorieën deed hij alles samen met de betreurde Bjorg Lambrecht. “Ik had zo graag met hem in de ploeg willen rijden. Ik mis hem erg. Maar ik ben niet zijn opvolger.”

Samen met Bjorg Lambrecht en Harm Vanhoucke werd Steff Cras enkele jaren geleden beschouwd als een van de rondetalenten van de toekomst. Cras koos voor een profcarrière bij Katusha maar zit nu toch weer in het team waar hij in zijn jeugd al voor uitkwam. “Ik wil weer een stap vooruitzetten want ik heb gevoel dat ik een jaar ben blijven stilstaan”, vertelt hij op de laatste dag van de ploegstage op Mallorca. “Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug, met veel pech en blessures. Ook de onzekerheid bij Katusha over het voortbestaan van het team was zeer vervelend. Er heerste niet echt een leuke sfeer in de ploeg. Ik heb ook te veel wedstrijden moeten rijden door blessures van anderen. Dan blijf je heel de tijd rijden op hetzelfde niveau en kan je niet pieken of eens een rustige trainingsperiode inbouwen.”

Katusha werd finaal opgeslorpt door Israel Cycling Academy. “Ik had een overeenkomst om te blijven maar finaal heeft het team dat niet ondertekend. En daar ben ik achteraf wel blij om geweest zodat ik op zoek kon gaan naar een ander team. Veel jongens hadden dan wel nog een contract, maar wisten totaal niet wat er zou gebeuren. Ik had meerdere aanbiedingen maar koos toch voor Lotto-Soudal.” Cras reed er bij de beloften al, dat heeft zijn keuze mee bepaald. “Ja, ik kom ook in een groep terecht waar ik veel mensen ken. Het voelt een beetje als thuiskomen. Maar ook het feit dat ik opnieuw kan werken met Kevin De Weert was belangrijk. Hij is heel professioneel op het gebied van

Steff Cras heeft een moeilijk seizoen achter de rug. BELGA

training, voeding, begeleiding, aerodynamica. Hij wil echt stappen zetten en het team naar een hoger niveau tillen. Een beetje zoals Jumbo-Visma, dat toch dé topploeg aan het worden is in het wielrennen, waar het echt zoeken is naar marginal gains. Kevin is daar heel hard mee bezig. Ook als bondscoach vroeger. Hij werkt ook met plan en zijn verhaal sprak mij heel hard aan. Bij Katusha was er geen departement performance, het was allemaal old school. Qua voeding hadden we bijvoorbeeld geen begeleiding, wie zijn eten zou durven wegen werd zelf scheef bekeken. Zie hem eens komen met zijn weegschaal. Bij Lotto zetten ze wel enkele stappen vooruit.”

Cras is een talent, hij werd in 2017 niet voor niks vijfde in de Ronde van Toekomst, gewonnen door Egan Bernal. Voor de betreurde Bjorg Lambrecht. “Ik denk nog vaak aan hem, ik had nog graag met hem in de ploeg gereden. Voor de Ronde van Polen, waar hij overleed, zijn we nog samen op stage geweest in Livigno. Hij lachte toen: zeg misschien rijden we volgend jaar samen. Bel eens naar de Kevin! Misschien is er wel plaats. Ik mis hem, het was een echte vriend. Ik heb veel dingen samen met Bjorg gedaan: verkenningen, stages. We hadden wekelijks contact. Zo zonde wat hem is overkomen.”

Moet Cras nu de leegte opvullen die Lambrecht achterliet in het team? “Ik ga mijn best doen maar je mag mij niet als zijn opvolger zien”, zegt de renner uit Westerlo. “Onze koersen komen overeen en we zijn wat hetzelfde type, maar toch niet helemaal. Ik ben groter, en hij kwam veel beter tot zijn recht in eendagskoersen dan ik. Hij had ook die explosieve sprint op het einde.”

Planning

Cras start het seizoen voor zijn nieuwe team in de Challenge Mallorca. “Dan trek ik naar Verenigde

Arabische Emiraten voor de UAE Tour. Via de Ronde van Catalonië wil ik dan mijn eerste piekmoment in de Waalse klassiekers en de Ronde van Romandië. Na een rustperiode rijd ik de Dauphiné en de Ronde van Polen om dan voor het tweede jaar op rij de Vuelta te betwisten. Lotto-Soudal heeft mij aangetrokken om een klassement te rijden in de rittenkoersen van een week. Als dat goed gaat, kunnen we dat binnen twee jaar ook proberen in een grote ronde. Nu moet ik vooral agressief rijden en aanvallen. Ik ben wel een klimmer maar heb toch een tijdrit nodig in een kleine ronde om een goed eindresultaat te kunnen pakken. Om wat tijd te nemen op die kleine pocketklimmers. Ik heb enorm veel zin. Ik besef dat ik bij dit team op mijn plaats zit en een mooie vooruitgang kan boeken.”

AANGERADEN