Kiekeboes vanaf volgend jaar niet meer getekend door Merho

Foto: Fred Debrock

Merho (71) ging eind 2018 op zoek naar een opvolger. Die heeft de geestelijke vader van ‘De Kiekeboes’ intussen gevonden en het eerste resultaat is vanaf volgend jaar te zien. Maar helemaal stoppen, doet Merho niet. “Jef Nys liet het tekenen ook over aan anderen, maar hij bleef tot zijn laatste snik met ‘Jommeke’ bezig.”

Op 1 april 2020 verschijnt In troebel water, het eerste album van De Kiekeboes dat niet langer getekend is door Merho. Zijn assistent-tekenaar Kristof Fagard heeft het getekend, Peter Van Gucht bedacht het scenario. “Kristof werkt al heel lang voor mij. Technisch is hij gewoonweg zeer sterk en hij heeft de figuren ook in de hand”, zegt Merho. Ook Steve Van Bael, die eerder al Baba Yega en Nachtwacht tekende, wordt een opvolger van Merho. “Steve heeft het meer dan tien jaar geleden al eens gedaan voor mij, tot hij zijn eigen weg ging. Nu zijn we elkaar weer tegengekomen en is hij ook geëvolueerd als tekenaar.”

Maar denk nu niet dat Marcel, Charlotte, Fanny en Konstantinopel Kiekeboe er vanaf nu anders gaan uitzien. “Aan de figuren mogen ze geen eigen draai geven. Als iedereen dat gaat doen, dan zit er geen duidelijke lijn meer in. Ze moeten dus mijn handschrift zo goed mogelijk imiteren. Wel krijgen ze de vrijheid om de omgevingen naar hun hand te zetten en nieuwe nevenpersonages te introduceren.”

Kiekeboes vanaf volgend jaar niet meer getekend door Merho
De Kiekeboes zoals we ze kennen, blijven. Foto: Standaard uitgeverij

Scenario’s maken

“Ik volg het proces van nabij mee op”, zegt Merho. “Ik laat nog veel aanpassingen doen en vertel meteen waarom het anders moet. En ik blijf scenario’s schrijven, want er zitten nog zo veel verhalen in mijn hoofd. Het was het tekenen dat me fysiek wat begon tegen te steken. Het was routine geworden. Na 154 strips te tekenen weet je het wel. Ik heb de personages in alle mogelijke houdingen getekend. Ik zag er meer en meer tegen op. Toen dacht ik: laat dat aan andere mensen over.”

Helemaal zijn geesteskind loslaten, zal Merho niet lukken. “Jef Nys liet het tekenen al lang over aan andere mensen. Maar tot zijn laatste snik bleef hij Jommeke met argusogen opvolgen. Of ik ooit nog zelf ga tekenen? Misschien teken ik nog wel eens een illustratie of een aanzet, want als ik scenario’s schrijf, zet ik ruwe schetsjes op papier in plaats van woorden. Maar de volledige routine van een strip te tekenen, dat is genoeg geweest.”

Door Eva De Poorter
AANGERADEN