Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

23/12/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In de eerste aflevering trekt David Attenborough naar Antarctica.  Canvas

David Attenborough toont opnieuw natuurpracht en dierenverhalen in ‘Seven worlds, one planet’

Op zijn 93ste komt David Attenborough met alweer een nieuwe documentaire op de proppen. In ‘Seven worlds, one planet’ toont hij telkens adembenemende natuurbeelden en dierenverhalen uit één continent. En het goede nieuws: de reeks verschijnt vanaf vanavond op Canvas.

Seven worlds, one planet is een prestigieuze reeks in de traditie van Planet earth en Blue planet. Meer dan 1.500 mensen werkten eraan mee. Ze ondernamen 92 filmexpedities in 41 verschillende landen en filmden gedurende 1.794 dagen. Panoramische drone-opnames van (schijnbaar) ongerepte landschappen wisselen af met kristalheldere close-ups van de meeste kleurrijke planten en dieren.

De reeks is een lust voor het oog, maar ook een draai om de oren voor de mensheid, die haar eigen paradijs aan het verknoeien is. Ook in zijn vorige reeksen wees Attenborough geregeld op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur en het leven op aarde. Maar deze keer zit die alarmerende toon door de hele reeks verweven.

  Canvas

In de eerste aflevering, over Antarctica, zien we uitgehongerde zeehonden, pinguïns die zich nauwelijks kunnen voortbewegen door het smeltende poolijs en een albatrosjong dat uit zijn nest wordt geblazen door de steeds zwaardere en meer frequente stormen. Ook in volgende afleveringen wordt gewezen op veranderende weerpatronen, verdwijnende gletsjers en diersoorten. Zeg niet dat David Attenborough ons niet gewaarschuwd heeft. Alle beelden zijn gefilmd in 4K, de muziek is van Hans Zimmer. Canvas gaat de reeks dagelijks uitzenden, in het tijdslot van Terzake dat even vakantie heeft. (tove)

‘Seven worlds, one planet’, Canvas, maandag tot en met donderdag, 20.10 uur