Australische premier: “Meer doen tegen klimaatverandering zou roekeloos zijn”

© EPA-EFE

Meer doen in de strijd tegen klimaatverandering zou “roekeloos” zijn. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison verklaard. Hij wordt bekritiseerd omdat hij te weinig zou ondernemen tegen de bosbranden die het land al wekenlang teisteren. De branden zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart, in oktober. De oorzaak is onder meer de droogte waarmee het oosten van het land al twee jaar kampt.

Ans Debruyne

Morrison is een verdediger van de Australische mijnindustrie. Driekwart van de Australische koolindustrie wordt geëxporteerd. Die export is jaarlijks goed voor zo’n 67 miljard Australische dollar (ongeveer 42 miljard euro).

© AP

“We zullen geen roekeloze doelstellingen omarmen en de traditionele industrieën verlaten waardoor Australische jobs zouden verdwijnen, zonder dat het een betekenisvolle impact zou hebben op het wereldwijde klimaat”, schrijft Morrison in een artikel dat maandag is gepubliceerd in de krant Daily Telegraph.

Hij erkent dat er nood is aan “echte actie tegen de klimaatverandering” op alle niveaus, maar stelt dat “het gewoon niet waar” is dat de bosbranden in het land zouden zijn voorkomen als het land zijn klimaatdoelstellingen had verhoogd.

CO2-boekhouding

Zijn vicepremier en de leider van de National Party Michael McCormack had Morrison maandag nog opgeroepen om meer te doen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Hoewel de Australische uitstoot stijgt, stelt de regering dat ze nog steeds kan voldoen aan haar verplichtingen onder het klimaatakkoord van Parijs. Het plan om “carry-over credit” te gebruiken voor zowat de helft van de daling in CO2-uitstoot wekt daarbij evenwel controverse op. Omdat Australië de doelstellingen van het Kyoto-protocol van 1997 met overschot behaalde, zegt het nu nog tegoed te hebben en meer te mogen uitstoten. Ook wil het land aan “carbon trading” of koolstofhandel doen, met landen die de normen ditmaal ruimschoots zouden halen.

Publieke opinie

Het aantal mensen dat in peilingen, uitgevoerd in opdracht van The Guardian, verklaarde meer maatregelen te willen om klimaatrisico’s te beteugelen, is sinds de hevige bosbranden van de laatste maanden toegenomen: van 51 procent in maart naar 60 procent eind november.

Tegelijk blijven zulke klimaatregelen een splijtzwam. Veel kiezers in noordelijke mijngebieden willen er niet van weten, terwijl kiezers buiten welgestelde stedelijke districten andere thema’s laten primeren of bang zijn voor de kosten van klimaatbeleid.

LEES OOK

Nu in het nieuws