Hulp aan Oekraïne werd 90 minuten na telefoontje tussen Trump en Zelenski bevroren

Bron © BELGA, CBS

Foto: AP

Een verantwoordelijke voor de Amerikaanse begroting heeft amper anderhalf uur na het controversiële telefoontje tussen president Donald Trump en diens Oekraïense collega Volodimir Zelenski gevraagd om “te wachten” met het overmaken van financiële hulp aan het Oekraïense leger. Dat blijkt uit een e-mail die zondag is gepubliceerd.

De e-mail maakt deel uit van een reeks berichten die door het Center for Public Integrity, een groep van onderzoeksjournalisten, openbaar werd gemaakt.

Donald Trump is sinds enkele dagen de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die “impeached” of aangeklaagd is, wat na een proces in de Senaat kan leiden tot een afzetting. De impeachmentprocedure tegen hem startte in september nadat uitlekte dat hij tijdens het bewuste telefoongesprek met Zelenski onder meer zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar Democratisch oud-vicepresident en presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Trump wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse financiële hulp (zo’n 391 miljoen dollar) aan Oekraïne aan dat verzoek te hebben gekoppeld, als drukkingsmiddel.

De e-mail van een verantwoordelijke van het Bureau voor Management en Budget (OMB), Michael Duffey, werd op 25 juli 2019 om 11.04 uur verstuurd naar verantwoordelijken van Defensie, 1 uur en 31 minuten nadat Trump en Zelenski hun conversatie hadden beëindigd. “Wilt u, gelet op de instructies die ik heb ontvangen en rekening houdende met het voornemen van de administratie om de hulp aan Oekraïne te onderzoeken (...), nog even wachten met het overmaken van de door het ministerie van Defensie beloofde nieuwe fondsen”, schreef hij. “Gezien het gevoelige karakter van dit verzoek zou ik het op prijs stellen om het aantal personen die op de hoogte moeten worden gebracht, strikt te beperken”, luidde het voorts.

“Waarom geheimhouden?”

In een rapport van 2 december hadden de Republikeinse aanhangers van Trump in het Huis van Afgevaardigden zich al uitgesproken in het voordeel van Duffey. Ze wezen erop dat dergelijke verzoeken “niet ongebruikelijk” zijn, aldus het Center for Public Integrity. De Republikeinse senator Ron Johnson verklaarde zondag op de televisiezender ABC voorts dat de publicatie van de e-mail geen enkel nieuw element toevoegt aan het dossier tegen de president. Volgens een woordvoerster van het OMB was al in een vergadering op 18 juli aangekondigd dat de hulp ingehouden zou worden, en is het “roekeloos” om te suggereren dat het telefoontje en de inhouding van hulp gerelateerd zijn.

De Democratische senator Chuck Schumer ziet daarentegen in de e-mail een “explosieve” onthulling. “Indien er niets mis is met het inhouden van de fondsen, waarom wilde Michael Duffey dan dat niemand wist wat hij had gedaan?”, klinkt het. Schumer eist dat bijkomende getuigen, onder wie Duffey, en documenten gebruikt worden tijdens het proces in de Senaat.

Zelf heeft Donald Trump altijd volgehouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De president omschreef het telefoontje al meermaals als “perfect”. Na de stemming van de twee impeachmentartikels in het Huis van Afgevaardigden beweerde Trump dat hij het slachtoffer is van een “heksenjacht” en een “poging tot staatsgreep”.

Door adb