Vierde film FC De kampioenen ‘Viva Boma!’ is nu al best bezochte Vlaamse film van 2019

Bieke, Carmen en Xavier: publiekslievelingen. Foto: rr

De vierde FC De Kampioenenfilm, Viva Boma!, heeft na zijn eerste week in de bioscoop al 131.500 toeschouwers gelokt. Daarmee is de film van Jan Verheyen nu al de best bezochte Vlaamse film van 2019.

FC De Kampioenen is na dertig jaar nog altijd springlevend. Meer dan ooit zelfs, want met 131.500 toeschouwers tot dusver overtreft de vierde film de derde, die twee jaar geleden 120.000 betalende toeschouwers optekende na zijn eerste weekend. Net als voorgaande jaren zijn in het voorlopige bezoekerscijfer wel de avant-premières meegerekend verbonden aan de tournee die de Kampioenen-acteurs door Vlaanderen hebben gemaakt. Maar dan nog blijft FC De Kampioenen een fenomeen buiten categorie.

Toch geeft regisseur Jan Verheyen toe “opgelucht” te zijn nu de eerste cijfers zijn binnengelopen. “We komen uit een slap Vlaams filmjaar en dus weet je maar nooit. Met dit startcijfer durf ik ervan uit te gaan dat we de kaap van 500.000 zullen ronden. 600.000 zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn.” De vorige film, Kampioenen forever klokte af op 592.000 toeschouwers, de eerste Kampioenen-uitstap in de bioscoop blijft met 765.000 voorlopig onovertroffen.

LEES OOK. Dit vond onze journalist van de vierde Kampioenenfilm (+)

Gekoesterde erfenis

Het loutere feit dat Viva Boma! zich met 131.000 bezoekers nu al de sterkst presterende Vlaamse film van 2019 mag noemen, is geen goed nieuws voor het aflopende Vlaamse cinemajaar. Precieze cijfers zijn er nog niet, maar bijvoorbeeld Torpedo en De buurtpolitie: het circus blijven elk onder dat cijfer. Beide prenten lopen weliswaar nog in de bioscoop, maar scoren onder de (hoge) verwachtingen.

“In tijden van Netflix, Amazon en andere Apple tv’s moet je het publiek films bieden waarvoor ze uit hun zetel willen opstaan en zich naar de bioscoop verplaatsen. En dat is niet eenvoudig ”, aldus Verheyen. “Dat het met Viva Boma! lukt, heeft te maken met de warm gekoesterde Kampioenen-erfenis van jaren, maar tegelijk hoor ik ook van veel mensen dat ze het appreciëren dat de film opnieuw onder de kerktoren speelt.”

Of het succes dan al de belofte van een vijfde Kampioenen-avontuur in zich draagt? “Als ze het me vragen en het scenario zit goed, waarom niet? Ik amuseer me enorm met die films. Graag dus.”

Door jdr
AANGERADEN