Geïnterneerde verwondt twee cipiers in Merksplas

De gevangenis van Merksplas. Foto: Kristof Van Accom

Merksplas -

In de gevangenis van Merksplas heeft een geïnterneerde maandagavond twee cipiers verwond. Eén van hen moest voor verzorging overgebracht worden naar het ziekenhuis, de andere kon ter plaatse de nodige verzorging krijgen.

De geïnterneerde man weigerde te stoppen met bellen toen een psychiatrisch verpleegkundige hem daar het bevel toe gaf. Daarna viel hij aan. “De geïnterneerde is intussen gezien door een psychiater en heeft een behandeling gekregen, waarna hij naar een beveiligde cel is gebracht”, klinkt het bij het Gevangeniswezen.

Zondag gebeurde in de gevangenis van Jamioulx al een geweldsincident: een gedetineerde viel toen de directrice aan met een scheermesje. En eerder deze maand legden in Brugge de cipiers het werk neer nadat één van hen was aangevallen. “We zijn ongerust over die geweldsincidenten”, zegt Kathleen Van de Vijver van het Gevangeniswezen. “Daarbij worden medewerkers uit al haar geledingen geviseerd alsook gedetineerden.”

“De oorzaken ervan zijn divers en zijn op het moment dat deze agressie zich manifesteert niet steeds aanwijsbaar. Het is belangrijk om op dergelijke incidenten met de nodige sereniteit te reageren, er de gepaste lessen uit te trekken en effectief gevolgen aan te geven. Het is dan ook onze uitdrukkelijke wens om van de gevangenissen een veilige omgeving te maken om te werken en te leven.”

Door kba