Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

24/12/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“België is meer dan ooit het kmo-land van Europa”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche.  BELGA

Winstgevendheid Belgische kmo’s piekt

De winstgevendheid van de Belgische kmo’s (tot 50 werknemers) piekte vorig jaar op het hoogste niveau in minstens een decennium. Dat blijkt uit het twaalfde KMO-rapport van ondernemersorganisaties Unizo en UCM en handelsinformatiekantoor Graydon.

Volgens Unizo-topman Danny Van Assche blijft België met 1,166 miljoen kmo’s “het kmo-land van Europa”. Het gaat om een groei met 2,7 procent. “Onze kmo’s staan in voor 54 procent van de tewerkstelling en 46 procent van de toegevoegde waarde in ons land. In Europa is dat gemiddeld respectievelijk 50 en 38 procent”, aldus Van Assche. “Daar kunnen we trots op zijn.”

Eric Van den Broele van Graydon merkt op dat ook de gezondheidssituatie van de kmo’s verbetert. Hun schuldgraad daalt constant, ze hebben meer geld in de kassa, investeren meer en zien de rentabiliteit toenemen. “Als er binnenkort iets zou gebeuren – een crisis of een aanslag bijvoorbeeld – dan zijn de kmo’s er beter tegen bestand.” Al is niet elke kmo een succesverhaal. “In de horeca is nog altijd 41 procent verlieslatend, en – verwonderlijk – ook 41 procent van de vrije beroepen is verlieslatend.”(krs, blg)