Jonge overvallers Brugse apotheek worden vandaag nog opgesloten in Tongeren

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: Google Streetview

Brugge / Tongeren -

De drie minderjarigen voor wie geen plaats was in een gesloten instelling nadat ze vrijdag een apotheek in Dudzele bij Brugge overvielen, zullen vandaag toch nog opgesloten worden. Ze worden naar het Vlaams detentiecentrum in Tongeren gestuurd. Dat zegt het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn. Maar ook in Halle moest een 17-jarige inbreker worden vrijgelaten door plaatsgebrek.

De drie 17-jarigen bedreigden vrijdagavond een apothekeres met een mes, en ze dwongen haar de inhoud van de kassa over te maken. De politie kon hen later oppakken na een ware klopjacht met honden en een politiehelikopter. Op maandagavond waren ze echter alle drie alweer op vrije voeten, hoewel de jeugdrechter hen in een gesloten instelling wilde. De reden: de jeugdinstelling in Everberg zat vol.

Die beslissing bracht de nodige commotie met zich mee bij de politiediensten.

LEES OOK. “Drie minderjarigen overvallen apothekeres met mes, maar mogen alle drie naar huis tegen zin van gerecht”

“Ze zullen vandaag opgevangen worden in het Vlaams detentiecentrum in Tongeren”, zegt Peter Jan Bogaert, de woordvoerder van Jongerenwelzijn. Dat gebouw is de voormalige gevangenis van Tongeren. In 2018 maakte de toenmalige Vlaamse minister Jo Vandeurzen (CD&V) een aantal plaatsen vrij voor jongeren in dit gebouw.

De instelling is er in de eerste plaats voor jongeren die door de jeugdrechter uit handen gegeven worden, en dus als een volwassene berecht moeten worden. “Maar er zijn ook een aantal plaatsen voorzien, als overloop van Everberg.”

314 plaatsen

In totaal zijn er in Vlaanderen 314 plaatsen voor jongeren in gesloten instellingen. “Dat aantal is de afgelopen jaren al opgetrokken. In maart 2020 komen er opnieuw vijf plaatsen bij in Everberg”, zegt Bogaert.

Toch lijkt dat niet altijd voldoende. In 2017 was er 744 keer geen plaats, toen een jeugdrechter een jongere wilde plaatsen.

Ook het parket Halle-Vilvoorde uitte deze middag haar frustratie, omdat een 17-jarige inbreker die afgelopen zondag op heterdaad betrapt werd door de politie in Halle, moest worden vrijgelaten. “Het parket vorderde zijn plaatsing in een jeugdinstelling”, aldus het parket. “Geconfronteerd met een gebrek aan plaats, was de jeugdrechter genoodzaakt de jongere, onder strenge voorwaarden, naar huis te laten gaan.”

Geen alleenstaand geval, zo blijkt. “Op 13 december werd een minderjarige door het parket voorgeleid op verdenking van diefstal met braak , verkoop van verdovende middelen en verboden wapendracht. Ook die dag was er nergens plaats. De jongere wordt sindsdien elke dag aangemeld voor een plaats, voorlopig zonder resultaat.”

“Geen straffeloosheid”

“Het is ons beleid om zo veel mogelijk met alternatieve sancties te werken”, zegt Bogaert. “Omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat zo’n opsluiting een grote impact heeft op de jongeren, en op zijn omgeving. Dat betekent niet dat ze straffeloos blijven. We zetten in op alternatieve maatregelen: bemiddeling, of dialoog. We zoeken een aanpak op maat. Dat is meer arbeidsintensief, maar toont vaak een beter resultaat.”

Door cel
AANGERADEN