Abonnee worden? Kies je leesformule

26/12/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Danny en Joke. VRT 

Joke (27) haalt nieuwe opnames van ‘Vandaag over een jaar’ niet

Ongeneeslijke zieke vrouw sterft terwijl ze bucketlist afwerkt

Danny Baptist (52) en petekind Joke (27) zitten vanavond bij Cath Luyten in het Eén-programma ‘Vandaag over een jaar’. Allebei zijn ze ongeneeslijk ziek en willen ze in één jaar een bucketlist afgewerkt hebben. Maar Joke overleed drie maanden na de eerste opname. “Ik ben mijn lotgenoot kwijt”, zegt Danny.

Het format van Vandaag over een jaar is simpel. De deelnemers vertellen in de studio over hun dromen. Eén jaar later – maar slechts enkele seconden op tv – wandelen ze de studio weer binnen en komen presentatrice Cath Luyten en de kijkers te weten hoe het gelopen is.

Dat was ook het opzet bij Limburgers Danny en Joke. Peter en petekind. Hun band werd alleen maar hechter toen ze kort na mekaar dezelfde diagnose kregen: ongeneeslijke kanker. Maar bij de pakken blijven zitten, zit niet in hun DNA. Danny gaf zijn petekind meteen een symbolisch cadeau: een bucketlist. Een lijst met allemaal leuke dingen die ze samen willen afwerken. ”Vandaag over een jaar willen wij zo veel mogelijk uit het leven halen”, zo namen ze zich voor.

Benny en Joke.  Tom Palmaers

Helaas komt Danny een jaar later de studio binnen zonder Joke. Drie maanden na de eerste opname is ze gestorven – dat was op 27 december 2018. Haar broer Kenny vergezelt Danny in de studio.

Dagboek

Na de eerste opname bij Cath Luyten hadden Danny en Joke met een smartphone geregeld filmpjes opgenomen. “Als een soort dagboek. Soms kwam Joke naar mijn mancave en werd er gelachen en gehuild”, legt hij uit. Op zijn bucketlist stond onder meer een roadtrip van 8.000 kilometer. “Die heb ik met twee maten verwezenlijkt. Het geeft me energie om te blijven vechten als ik iets heb om naar uit te kijken.”

Het verlanglijstje van Joke vermeldde een ballonvaart. “Maar ook een helikoptervlucht, een motor- en trikerit, een feest in Disneystijl. Dat hebben we nog kunnen doen. Alleen voor de parachutesprong was haar lichaam niet meer sterk genoeg. Uiteindelijk ging het snel bergaf met haar. Drie maanden na de tv-opname moest Joke de strijd staken.”

De eerste twee maanden na Jokes dood was Danny een wrak. “Omdat ik een lotgenoot kwijt was. Tegen haar kon ik alles vertellen. We begrepen elkaar. Ook praten over de dood konden we goed. Andere mensen blokken dat onderwerp af. Ik besefte dat ik na het overlijden van Joke alleen stond in mijn strijd. Mijn vrouw en familie doen alles voor me, maar ze weten niet wat het is om kanker te hebben.”

Op de begrafenis las Danny een brief voor. “Die was gericht aan de ouders en broer van Joke, met het advies dat ze de moed niet mogen verliezen. Mocht ik als eerste zijn gestorven, was de afspraak dat Joke een brief aan mijn naasten had voorgelezen.”

Prostaatkanker

Zelf voert de Bilzenaar nog steeds strijd tegen prostaatkanker. Hij heeft uitzaaiingen op de botten. “Ik ben nu aan mijn vierde chemokuur bezig”, vertelt hij ons. “De vorige sloeg immers niet aan. Ik krijg een hogere dosis. Daardoor ben ik flink verzwakt.” Danny kreeg z’n kankerdiagnose in 2015. “Eerst verklaarden ze me terminaal, later ongeneeslijk ziek. Ik begon immers te vechten tegen de ziekte. Ik geef me niet snel gewonnen.”

Benny. rr

De gezondheid van Danny gaat met ups en downs. “Het is zaak om de psa-waarde stabiel te houden. Een normale waarde is 0,05. Ik zat de laatste tijd aan 12 à 13, en door de chemo zakte het weer naar acht. Dat lijkt laag maar dat is het niet.” Aanvankelijk gaven artsen Danny nog twee maanden. Daarna werd dat vier maanden. “Ondertussen loop ik hier na ruim vier jaar nog steeds rond. Ze geven geen datum meer. Al is het zeker geen positief verhaal. Ik ben geregeld ziek en misselijk. Ik voel mijn lichaam aftakelen. Maar we zijn er nog.”

Ondertussen werd Danny de situatie gewoon. “In het begin viel ik in een zwart gat. Ik had drie jobs. Ik had een café, was klinkerlegger en reed met de vrachtwagen rond. En ik was met m’n gezin bezig.” Na de diagnose mocht Danny niet meer werken. “Omdat je voor de maatschappij een ziek persoon bent. Na een tijd legde ik me daarbij neer, al voel ik me niet afgeschreven.” Toch zijn de dagen daardoor saai. “Ik probeer dat gevoel te vermijden door bezig te blijven. Zo hebben we een vzw gestart om geld in te zamelen voor goede doelen.”

Hoewel de inspanning hem veel kracht kostte, was Danny enkele dagen geleden te gast bij De Warmste Week. Hij overhandigde er een cheque van 6.000 euro voor Ambulance Wens Diepenbeek. “Ik maak ook langetermijnplannen. Ik ben bezig met een volgende benefiet en een nieuwe roadtrip van enkele duizenden kilometers. Misschien ben ik er later te zwak voor, maar die trip uitstippelen is ook een bezigheid. Ik wil niet thuis de muren oplopen. Het doet pijn als je niet meer kunt meepraten met de anderen. Je ligt uit de maatschappij.”

INFO

Vandaag over een jaar

Eén, 20.35 uur

Nu in het nieuws