Abonnee worden? Kies je leesformule

26/12/2019 - BV&Co
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Helmut Lotti.  Frank Abbeloos

Overgevoelige Helmut Lotti voelt zich “bang hert in het bos”

Helmut Lotti (50) heeft zichzelf de voorbije jaren beter leren kennen, nadat bij hem autisme werd vastgesteld. Dat laat de artiest verstaan in een interview met onze zusterkrant Het Belang van Limburg, naar aanleiding van zijn concert vrijdag in het Hasseltse Ethias Theater.

“Op het podium ben ik een personage, en zo lang ik de regisseur kan zijn van mijn eigen personage, ben ik tevreden”, vertelt hij. “In het begin van mijn carrière lag dat allemaal wat moeilijker, natuurlijk, want toen was ik nog een kind. Een Gents straatjoch, brutaal en eigengereid.”

Sinds er enkele jaren geleden autisme bij hem is vastgesteld, wordt zijn gedrag van vroeger hem soms wel wat duidelijker. “Doe daar nog een flinke schep ADD bovenop en het is compleet. En ik denk dat er ook nog sprake is van hooggevoeligheid. Eigenlijk beweeg ik me al mijn hele leven voort als een bang hert in het bos, omdat ik alle prikkels in me opneem. Uit tests is gebleken dat er geen twee procent van de onderzochte mensen sneller reageerden op auditieve en visuele prikkels dan ik. Overdreven alert, dus. Als ik een restaurant binnenkom, spieden mijn ogen meteen de hele zaak af, op zoek naar de stoel die strategisch zo geplaatst is dat ik meteen weg kan. Ik moet ook een goed zicht hebben op de hele ruimte en er mag niemand achter me door lopen, want dat verdraag ik niet.”

Lotti staat weer in de belangstelling dankzij de viering van zijn dertigjarige carrière. Hij bracht vorige maand ook The Golden Collection uit: een cd-box met daarin ongeveer alles wat hij ooit opnam. “Mijn hele leven zit erin. Ik ben drie keer getrouwd geweest, die dames waren een tijdlang mijn muze en wandelen dus sowieso door mijn oeuvre. Vlaamse nachten, mijn eerste plaat, gaat over mijn eerste vrouw en mijn seksuele ontluiking. Voor mijn dochter Messalina schreef ik Don’t cry little child. Net als My love will never die, toen ik mijn gezin verliet.” (jsm)

30 Jaar Helmut Lotti in Concert, vrijdag in de Ethias Theater Hasselt

  Frank Abbeloos

Nu in het nieuws