Twintig jaar geleden reisde Geert Mak door Europa om een balans op te maken van de 20ste eeuw, nu gaat hij opnieuw op pad

Geert Mak gaat opnieuw op tocht in Europa.

Twintig jaar geleden reisde de Nederlandse journalist, historicus en schrijver Geert Mak (73) door Europa om een balans op te maken van de 20ste eeuw. Het resultaat: een boek én een tv-reeks getiteld In Europa. Nu is volgens Mak de tijd rijp voor In Europa 2.

In 1999 zocht Mak in veertig afleveringen naar plaatsen, sporen en mensen die konden getuigen over de voorbije eeuw. Tegelijk ging hij op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe staat Europa ervoor, vlak voor het nieuwe millennium? Nu trekt Mak in twintig nieuwe afleveringen opnieuw door de Europese geschiedenis, in een coproductie van VPRO en Canvas. “Tijdens een Europese bevraging in 1999 zei de overgrote meerderheid: Ja, het wordt beter voor mijn kinderen”, vertelde Mak onlangs. “Twee decennia later klinkt het: Nee, het wordt niet meer beter. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na 9/11, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en de steeds slechtere relatie met Rusland.”

Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl niemand dat destijds in de gaten had. In de eerste aflevering onderzoekt hij de kaping van een vliegtuig van Air France in Algiers in 1994. De kapers willen naar Parijs en crashen op de Eiffeltoren. Wat heeft die kaping te maken met de aanslag op de Twin Towers in 2001? Was 9/11 te voorspellen geweest als we beter hadden opgelet?

Mak spreekt ook met Faycal Cheffou, die twee jaar geleden hardhandig werd gearresteerd door een zwaarbewapende antiterreureenheid in Brussel. Hij werd aangezien voor ‘de man met het hoedje’, een van de aanslagplegers op Zaventem. Dat bleek een vergissing, maar de kwade geur van verdachtmaking zou hij nooit meer kwijtraken.

INFO

In Europa 2, vanaf 5 januari op Canvas

Door Tom Vets