Antwerpse politie gaat extra streng optreden tegen vuurwerk: zelfs ‘knallertjes’ verboden want “doen te veel aan granaten denken”

© rr

De Antwerpse politie treedt tijdens deze eindejaarsperiode streng op tegen jongeren die bommetjes gooien op straat. Want de golf aan granaataanslagen heeft de burgers duidelijk bang gemaakt voor onverwacht geknal. “Elke dag krijgen we er oproepen over en ploegen op het terrein zijn er ook extra alert voor. Wie betrapt wordt, moet alles afgeven en riskeert dezelfde GAS-boete als wie illegaal vuurwerk afsteekt.”

Thierry Goeman

In Brussel, Gent, Mechelen, Antwerpen, overal wordt geklaagd over jongeren die bommetjes of knallertjes gooien naar het jaareinde toe. Die petards, knalmatten en rotjes zijn niet alleen verboden omdat ze voor geluidsoverlast zorgen, ze maken ook veel mensen bang. Zeker in Antwerpen, waar bewoners van sommige wijken de jongste maanden verschillende keren werden opgeschrikt door granaataanslagen.

“We krijgen er wel wat oproepen over en veel bewoners die ons bellen, associëren de soms luide knallen die zulke bommetjes veroorzaken effectief met de aanslagen van de jongste maanden. Wij sturen altijd onmiddellijk een ploeg ter plaatse omdat je nooit weet wat er echt aan de hand is”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

Meestal gaat het om onschuldige spelletjes en worden de bommetjes afgenomen. Dat is niet alleen in Antwerpen zo, ook onder meer in Gent en in Brussel. Gaat het om ‘zwaarder geschut’, dan riskeert men een GAS-boete tot 350 euro of 175 euro voor minderjarigen.

Waken met drone

Dat is dezelfde sanctie als voor wie illegaal vuurwerk afsteekt. Sinds 26 april van dit jaar is dat verboden in Vlaanderen, maar toch zal het dinsdagavond weer overal knallen. Want naar schatting vier op de vijf gemeenten en steden in Vlaanderen laten het op 31 december toch oogluikend toe. En dat betreurt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), omdat die luide knallen dieren de stuipen op het lijf jagen.

Die grote willekeur leidt overigens tot gekke situaties. Neem nu Kapelle-op-den-Bos en Meise (Vlaams-Brabant). Daar zijn vuurwerk en knallertjes verboden en riskeer je een GAS-boete. In buurgemeente Londerzeel mag het dan weer wel. “Maar enkel op oudejaarsavond”, zegt burgemeester Conny Moons. Aangezien de drie gemeenten samen de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) vormen, zal de lokale politie die avond dus slechts in twee van de drie gemeenten kunnen optreden. Dat is anders dan in Zaventem bijvoorbeeld. Daar zijn vuurwerk en knallers verboden en worden op oudejaarsavond zelfs agenten in burger ingezet om het te controleren. En in de Limburgse politiezone Carma zet men zelfs een drone in.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten