Abonnee worden? Kies je leesformule

“Wie de peperkoek wil redden, moet hem lokaal houden”

Europa bakt steeds minder kruidige cakes, hartjes en poppetjes

“Wie de peperkoek wil redden, moet hem lokaal houden”

De peperkoek sterft uit. De voorbije tien jaar werd steeds minder van het kruidige baksel geproduceerd in Europa, en volgend jaar bedreigen dure importheffingen de export naar de Verenigde Staten. Daarmee komt een eeuwenoude traditie in gevaar. Van harde koekjes tot zachte cakejes: is de koek zijn peper kwijt? “Een familiale traditie grootschalig produceren, dat wérkt gewoon niet.”

Mark Houthuys
Vandaag word je omvergeblazen door grote rekken vol fantastische repen. Die zijn sexyer dan peperkoek, dat heel gezond en vezelrijk is maar vooral oudere consumenten aantrekt

Van 239.000 ton in 2008 naar net geen 190.000 ton in 2018. Het peperkoeken hart van Europa is het afgelopen decennium flink gekrompen, als je kijkt naar de productiecijfers die het statistiekbureau Eurostat ...

AANGERADEN