Kim Jong-un waarschuwt dat wereld zal kennismaken met “nieuw strategisch wapen”

Bron © BELGA

Foto: via REUTERS

De wereld zal in de nabije toekomst kennismaken met een “nieuw strategisch wapen”. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gezegd, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Volgens Kim zal Pyongyang dergelijke wapens blijven ontwikkelen tenzij de VS hun beleid tegenover Noord-Korea aanpassen. Dat stelt hij in een mededeling.

Hij deed de deur niet dicht voor onderhandelingen, maar zei dat de reikwijdte van het “nucleaire afschrikmiddel” van het land afhangt van de houding van Washington.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laat in een reactie weten dat de VS “vrede en geen conflicten” willen.

“Kiezen welk kerstcadeau”

Eerder deze maand maakte de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Ri Thae Song bekend dat Pyongyang de VS tot het einde van het jaar de tijd gaf om hen tegemoet te komen. “Het is volledig aan de VS om te kiezen welk kerstcadeau ze zullen krijgen”, verklaarde hij toen.

Waarnemers vermoeden dat Pyongyang zijn moratorium wil opheffen op nucleaire tests en het testen van raketten op middellange afstand.

In februari zagen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar in Vietnam, maar die ontmoeting draaide uit op een mislukking. De twee partijen slaagden er niet in een akkoord te sluiten over hoe het nu verder moet. Sindsdien hebben de Noord-Koreanen al een aantal korteafstandsraketten in zee gelanceerd.

AANGERADEN
Meest recent