Legerleider Taiwan vermist nadat helikopter noodlanding moet maken

Bron © Reuters, Guardian

Bevelhebber van het Taiwanese leger Shen Yi-ming. Foto: ISOPIX

Bevelhebber van het Taiwanese leger Shen Yi-ming (62) en twee andere inzittenden zijn vermist nadat hun helikopter donderdag een noodlanding moest maken in een bergachtig gebied nabij hoofdstad Taipei. Dat zegt het ministerie van Defensie.

Het ministerie stuurde naar eigen zeggen een team ter plaatse om de dertien mensen aan boord van de Black Hawk helikopter – een type dat in 2010 door de VS werd geleverd – te redden. Onder hen zijn legerbevelhebber Shen Yi-ming, adjunct-directeur van het politieke en oorlogsbureau Yu Qinwen en adjunct-minister van Financiën Jiang Youmin.

Er zijn al verschillende overlevenden gevonden.“Sommige bemanningsleden zitten nog gekneld, terwijl sommigen er al uitgekomen zijn”, verklaarde een woordvoerder van het leger.

De helikopter maakte de noodlanding nadat luchtvaartautoriteiten rond 8.22 uur plaatselijke tijd het contact verloren, aldus het ministerie.

In Taiwan staan op 11 januari belangrijke presidentiële en parlementaire verkiezingen gepland, die als een referendum over de band met China worden beschouwd. China claimt Taiwan als deel van het land, terwijl Taiwan zichzelf als onafhankelijke republiek ziet. Taiwanees president Tsai Ing-wen, die een nieuwe ambtstermijn ambieert, heeft zijn campagne wegens het incident stilgelegd.

Door adb
AANGERADEN