Japan zoekt diplomatiek contact met Libanon om ex-topman Nissan

Bron © BELGA

Foto: AP

De Japanse autoriteiten zullen op korte termijn via diplomatieke kanalen contact zoeken met Libanon over Carlos Ghosn. Dat melden ingewijden aan het financieel nieuwsagentschap Bloomberg. De gevallen automagnaat wist het Aziatische land, waar hij werd vervolgd voor fraude, te ontvluchten. Ghosn ontkent de beschuldigingen en zegt ontsnapt te zijn omdat hij zich in Japan niet fatsoenlijk kan verdedigen.

LEES OOK: Hoe de gevallen autokoning voor één van de grootste verdwijntrucs ooit tekende (dankzij zijn inventieve vrouw) (+)

Met Libanon heeft Japan geen uitleveringsverdrag. Ghosn werd in Brazilië geboren uit Libanese ouders, maar heeft de dubbele Frans-Libanese nationaliteit. Daardoor had hij een aantal paspoorten. Zijn advocaten in Japan benadrukken dat hij die heeft ingeleverd als onderdeel van zijn huisarrest, maar naar verluidt is Ghosn de grens overgekomen met een tweede Frans paspoort dat hij had achtergehouden. Dat extra paspoort mocht hij volgens nieuwszender NHK overigens in bezit houden, maar wel in een gesloten koffer, waarvan de sleutel moest worden bewaard door de advocaten.

Volgens een anonieme overheidsfunctionaris zoekt de Japanse overheid nog naar antwoorden op verschillende vragen, zoals hoe Ghosn precies is ontsnapt en waar hij zich momenteel precies bevindt. Libanon heeft al laten weten dat Ghosn op legale wijze het land binnen is gekomen. Een topfunctionaris die niet bij naam genoemd wilde worden, gaf aan dat Ghosn “heeft gespot” met het Japanse rechtssysteem. Inmiddels wordt het huis van Ghosn in Tokio doorzocht.

AANGERADEN