Parket eist 80.000 euro tegen waterpijpbar voor inbreuken op rookverbod

Bron © BELGA

Foto: rr

Vilvoorde / Machelen / Zaventem / Kraainem / Diegem -

Het parket Halle-Vilvoorde heeft donderdag een boete van 80.000 euro gevraagd voor de BVBA achter waterpijpbar Eden in Diegem. In de bar werden herhaaldelijk verschillende inbreuken vastgesteld op het rookverbod. Voor de zaakvoerder van de BVBA eiste het parket een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 4.000 euro. Het vonnis valt op 5 februari.

Zowel de lokale politie van de zone Vilvoorde-Machelen als de FOD Volksgezondheid voerden tussen eind 2017 en eind 2018 verschillende controles uit in de Diegemse waterpijpbar en stelden telkens een resem inbreuken vast. Zo kon er waterpijp gerookt worden in de normale gelagkamer, was de rookkamer niet volgens de regels aangeduid en stond de deur van die rookkamer vaak open.

Ook stond er een volle asbak bij de dj-installatie in de gelagkamer en werd er waterpijptabak verkocht in plastic doosjes.

“Dat gaat in tegen alle regels, aangezien op die plastic doosjes geen takszegel en geen waarschuwingen stonden”, aldus het parket. “Bovendien werd bij een controle in oktober 2018 vastgesteld dat de bar ook lachgaspatronen aanbood, die de klanten konden inhaleren met een ballonnetje, en dat er op Facebook reclame werd gemaakt waarbij jongedames die alleen kwamen gratis waterpijptabak kregen aangeboden.”

Gesloten door burgemeester

Die dag bleek het CO-gehalte in het lokaal ook veel te hoog, waarna de bar op bevel van de burgemeester gesloten werd. De zetel van de vennootschap verhuisde nadien naar een adres in Dilbeek dat ervoor bekendstaat dat het dienstdoet als fictieve zetel voor verschillende bedrijven. De BVBA achter de waterpijpbar ging eind 2018 ook failliet en in februari 2019 vond er zelfs een uitdrijving plaats door een deurwaarder.

Donderdag kwam er voor de BVBA of de zaakvoerder niemand opdagen op de rechtbank, zodat beiden bij verstek veroordeeld dreigden te worden.

Het parket Halle-Vilvoorde had ook nog drie andere waterpijpbars voor de rechtbank gedaagd, de QG Lounge in Sint-Stevens-Woluwe, de Sky Blue Lounge in Kraainem en The Royal Lounge in Vilvoorde. Het eerste dossier is uitgesteld naar 4 maart, de twee andere naar 26 maart.

Ook in die zaken riskeren de rechtspersonen achter de bars fikse geldboetes en de zaakvoerders gevangenisstraffen en boetes. Voor de bars die nog bestaan, zal ook een tijdelijke sluiting gevraagd worden aan de rechtbank, aldus nog het parket.

Door blg
AANGERADEN
Meest recent