Abonnee worden? Kies je leesformule

03/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Wellemeersen in Denderleeuw.  

Twee vrouwen gered uit moeras: “We konden het pad niet meer terugvinden”

Twee hartsvriendinnen beleefden een nieuwjaarsdag om nooit te vergeten. Tijdens een wandeling kwamen ze vast te zitten diep in natuurgebied de Wellemeersen in Denderleeuw. “Ik denk liever niet aan wat zou zijn gebeurd als ze ons niet tijdig hadden gevonden”, zegt Magda De Wolf (64) uit Aalst.

Magda De Wolf.  rr

Samen met haar 64-jarige vriendin uit Mechelen was De Wolf in de namiddag aan een fikse wandeling begonnen. Ze liepen keurig op het pad, maar in natuurgebied de Wellemeersen liep het fout. Daar brachten omgevallen bomen hen op een dwaalspoor. “We weken af en konden het pad niet terugvinden”, zegt De Wolf, die als biologe het gebied nochtans goed kent.

Op gevoel wandelden de twee vriendinnen richting een vermoedelijke spoorlijn. “We hoorden een trein passeren en hoopten daar vaste grond te vinden. Maar we kwamen in steeds drassiger zones terecht. Rond 17 uur kwam mijn voet vast te zitten. We konden niet meer verder.”

De avond viel en beide vrouwen waren ook nog eens gevallen. Doorweekt tot aan het middel probeerde De Wolf 112 te bellen. Een app, zoals verschillende media berichten, heeft ze niet gebruikt. Of toch niet bewust. “Na mijn eerste oproep viel mijn smartphone in het water”, zegt ze. Haar vriendin kon wel nog bellen met een ‘gewone’ gsm. “Zij kon de hulpdiensten niet vertellen waar we zaten. We wisten het niet. Uiteindelijk hebben ze ons gevonden door mijn gevallen smartphone te traceren.”

Na drie uur in het moeras te hebben vastgezeten kwam de bevrijding. “We stonden te rillen, maar eind goed al goed. In het ziekenhuis bleek mijn lichaamstemperatuur te zijn gezakt tot 35 graden. Nog net niet onderkoeld.”(agg,wer)

AANGERADEN
Meest recent