Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

03/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Peter Malaise

Vlaams minister Weyts reageert gepikeerd op federaal verzet tegen vuurwerkverbod

Getouwtrek over vuurwerk

De federale overheid is naar het Grondwettelijk Hof getrokken over het vuurwerkverbod van de Vlaamse regering. We moesten wel, zegt federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V), want het verbod is in strijd met de Europese regelgeving. “Het verbod is nu wel heel algemeen”, zegt ze. “Zelfs het vuurwerk op taarten valt eronder.”

Vandalen met vuurpijlen

Het eerste oudejaar met vuurwerkverbod zit er pas op, maar het juridisch getouwtrek over de Vlaamse maatregel blijft aanhouden. De verkopers zelf waren al naar het Grondwettelijk Hof getrokken, nu blijkt dat de federale overheid hetzelfde heeft gedaan.

Federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) verwijst naar een Europese richtlijn die het verbod tegenspreekt. “Die Vlaamse maatregel komt neer op een marktverbod en dat mag niet van Europa. Als we hier niet tegenin gaan, kan dit decreet een precedent zijn.”

Bovendien is het de federale overheid die uitmaakt of iets verkocht mag worden of niet. Vlaanderen kan wel het gebruik aan banden leggen. Dat is ook het opzet van het verbod. Het afschieten van vuurwerk is in principe altijd verboden, al kunnen gemeenten er wel voor kiezen om het tijdelijk toe te laten op een bepaalde plaats.

Maar door het verbod zo ruim te interpreteren, gaat de Vlaamse regering volgens juristen wel naar een marktverbod en botst ze dus op federale bevoegdheden. “Dat kan niet”, zegt Muylle, die er nog aan toevoegt dat het Vlaamse decreet zo ruim gaat, dat zelfs “koud” vuurwerk op taarten er in principe onder valt.

De minister benadrukt dat ze op zich niet tegen het vuurwerkverbod is, maar dat het dan wel juridisch goed in elkaar moet zitten. In december schreef ze minister-president Jan Jambon (N-VA) al een brief om de administraties te laten samenzitten en de scheve situatie recht te trekken. Maar daar is nog geen antwoord op gekomen.

In z’n wiek geschoten

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), de voortrekker van de maatregel, reageert scherp. “De nieuwe regels zijn in april nagenoeg unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Pas zeven maanden later, wanneer de vuurwerkverkopers naar de rechtbank trekken, ontwaart de federale overheid plots een bevoegdheidsconflict?”

De argumentatie van Muylle snijdt volgens hem geen hout. “Ze doet alsof de nieuwe regels neerkomen op een verkoopsverbod, terwijl de afgelopen dagen toch duidelijk hebben gemaakt dat je overal in Vlaanderen een winkel kunt binnenstappen en vuurwerk kopen”, zegt hij. “Het zijn nu gewoon de gemeentebesturen die beslissen waar en wanneer het kan. En als het van mij afhangt, is dat nog altijd op te veel plaatsen.”

De discussie zorgt alleszins wel voor verwarring. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten wil snel duidelijkheid. “Het is ook voor de lokale besturen moeilijk om te weten wat ze kunnen toestaan en wat niet”, zegt woordvoerder Nathalie De Bast. “We mogen wel niet blind zijn voor de gevaren. Elk jaar vallen er gewonden door vuurwerk. In Nederland dit jaar zelfs met een dodelijke afloop.”

Vandalen met vuurpijlen

In Hoeselt werd knalvuurwerk de 26-jarige merrie Vivie fataal. Het paard stierf aan een hartaanval. In Herenthout bezweek een kangoeroe aan de stress. Het jong in haar buidel heeft het evenmin gehaald.

Een zware brand legde een schrijnwerkerij in Merelbeke in de as. Het parket vond sporen van vuurwerk. “Door onnozelaars zijn we ons levenswerk kwijt”, reageerden de zaakvoerders.

De Brandweer Zone Antwerpen kreeg ongeveer 45 interventies af te werken. In Merksem belandde een vuurpijl op een terras en in Deurne probeerden jongeren vuurpijlen in een advocatenkantoor te schieten.

Ook vlak naast het Mechelse dierenasiel werd vuurwerk afgeschoten, ondanks een verbod. Volgens de eigenaars hebben veel dieren geleden onder de stress en de angst. Adopties zijn de komende tijd niet mogelijk.

In Aartselaar raakte een pand zwaar beschadigd nadat iemand een vuurpijl naar binnen had gegooid.

In Zelzate gingen jeugdlokalen in de vlammen op nadat ze al dan niet opzettelijk werden geraakt door vuurwerkpijlen.

De ‘mooiste kerststal van de Kempen’ in grensgemeente Zondereigen schoot in de nieuwjaarsnacht in brand door een slecht gemikte vuurpijl.(agg)