Syriëstrijder die Belgische nationaliteit verloor, is opgepakt in Turkije

© rr

De Antwerpse jihadist Fouad Akrich (27) is met vrouw en kinderen opgepakt in Turkije. Dat schrijven De Standaard, De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. Akrich is een van de zes van wie net bekend raakte dat ze hun Belgische nationaliteit verliezen, maar toch is het mogelijk dat Turkije hem naar ons land uitwijst.

Donderdag raakte bekend dat het Brusselse hof van beroep de Belgische nationaliteit heeft afgenomen van zes Belgo-Marokkaanse jihadisten, onder wie Fouad Akrich. Allen werden ze in 2015 bij verstek veroordeeld wegens terrorisme. Van de meesten van hen is niet bekend of ze nog in leven zijn, of waar ze zich bevinden.

Ook Akrich, alias Abu Sayfurahmaan, was jarenlang van de radar, maar is intussen opgedoken. Op 24 december is hij opgepakt in Turkije, in gezelschap van zijn Nederlandse vrouw en drie kinderen.

Akrich, die in België deel uitmaakte van Sharia4Belgium, kan nog in beroep gaan tegen de beslissing over de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. Hij heeft daarvoor acht dagen na de publicatie van de schrapping, maar het is verre van zeker dat Turkije zich iets aantrekt van de beslissing van de Belgische justitie. Turkije heeft namelijk eerder al een vrouw gerepatrieerd naar Nederland, hoewel ze haar nationaliteit net was kwijtgespeeld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten